Welkom bij 
In Orde Ontwerp Interieur Ontwerp

Met regelmaat plaats ik stukjes op LinkedIn en Instagram. Hier onder kun je ze nog eens rustig nalezen. Als je klikt op de datum die onder het bericht staat, kom je uit op de publicatie op LinkedIn. 

Een jaar lang!

Ja, inderdaad. Deze week is het al weer een jaar geleden dat ik begonnen ben het plaatsen van stukjes op social media. Een jubileum dus en eerlijk gezegd ben ik daar best trots op. Want sinds 16 september vorig jaar heb ik iedere week zelf een stukje geschreven (zonder Chat GPT!)  en dat gepost op LinkedIn en later ook op Instagram. 

Soms vraagt iemand me waar ik de inspiratie vandaan haal. Tja, daar moest ik in het begin ook heel hard over denken. Maar mede door het contact met Anneleen Callewaert gaat me dat tegenwoordig best gemakkelijk af. 

Ten eerste wil ik iets schrijven dat gaat over mijn werk. Immers, LinkedIn is een zakelijk netwerk en je publiceert ook om klanten te vinden. Over mijn werk, kan zijn over de inhoud van mijn werk, maar ook over het ondernemen. Verder vond ik het in het begin heel eng en ook overbodig om ook over mezelf te vertellen. Maar uiteindelijk doe je zaken met een persoon en niet met een bedrijf. En ook aan de reacties merk ik dat jullie ook mij willen leren kennen. 

En dan zegt Anneleen over de zoektocht naar inspiratie: denk eens terug aan afgelopen week. Wat is er gebeurd dat leuk was maar wat je ook wel aan het denken heeft gezet? Kijk eens in je agenda en je mails. Met wie heb je contact gehad en welke vragen kwamen daar langs? En let vooral gedurende de week ook op, bijvoorbeeld op wat je zelf leest en bekijkt. Zit daar nog iets tussen om zelf ook over te vertellen?

Haar advies heb ik ter harte genomen. Gaandeweg is het een soort tweede natuur geworden om mijn ogen open te houden voor dingetjes om over te schijven. Maar jullie kunnen me daar altijd mee helpen. Dus graag een reactie als je ergens tegenaan loopt in je huis waar je vragen over hebt! Ik wijdt er graag een stukje aan!

Gepubliceerd op 18 september 2023

Leven in de brouwerij

Hou je van kleur? Of heb je liever juist een heel rustig interieur?

Voor mij is kleur het ultieme middel om leven in de brouwerij te brengen. Begrijp me niet verkeerd overigens, er zijn prachtige interieurstijlen met weinig kleur. Denk bijvoorbeeld aan Japandi, Scandinavisch of een heel minimalistisch interieur. Gelukkig is er zo voor elk wat wils. 

Een andere vraag is waar je die kleur op toepast. Kies je voor je accessoires, je muren, je gordijnen, je vloer, je meubels? Alles kan op zich. De vraag is alleen in welke combinatie je dat doet. En dan heb je ook nog de mode. In de huidige mode kiezen we voor een lichte en neutrale vloer om juist vooral de muren kleur te kunnen geven. Maar hé, ook dat is tijdelijk. Uiteindelijk gaat het er om, waar jij je lekker bij voelt.

Hoe ik het heb gedaan? Wij hebben als grootste kleurelement gekozen voor een klassieke merbau vloer. Helemaal tegen de mode in, maar gewoon omdat wij dat mooi vinden. De consequentie is, dat als je de muren dan ook echt kleur gaat geven, het snel wat veel wordt. Dus hebben we juist de muren licht gehouden. Dat is in ons kleine huis fijn om veel lichtweerkaatsing te krijgen. Zo blijft het ook in de winter lekker licht in huis. Maar ’s-avonds wil ik graag een knus holletje. De grote raampartijen hebben daarom relatief donkere gordijnen gekregen. Knallen met kleur doen we met kleine dingen waarmee we makkelijk kunnen variëren: een vaasje, wat kussens etc. Omdat dit kleine elementen zijn kunnen we daarin kiezen voor lekker fel!

En jij, hoe wil jij het hebben? Ik help je er graag mee. Ook als jij van minder kleur houdt 😉

Gepubliceerd op 11 september

Lekker relaxed!

Heerlijk, nog even nagenieten van de zomer, in je eigen tuin! Droom jij daar ook wel eens van? En dan met zo’n knus hoekje waar je nog lang buiten kunt zitten. Ook als het ’s avonds al wat kouder wordt, of zelfs als een beetje regent maar nog niet echt koud is. Lekker met een dekentje in de hangstoel!

Hier het bewijs dat het niet heel moeilijk hoeft te zijn! 

De grap hier is dat door de vreemde vorm van de tuin, er een rare hoek overbleef achter de garage. Deze is benut om er een zalige relax hoek van te maken.

Door het simpel te houden was er geen enorme verbouwing nodig. De vlonder voor de vloer en wat pergolabalken zetten, was eigenlijk het meeste werk. Op de pergola rust een tentdoek dat in de winter gewoon weer naar binnen gaat. Verder zijn de tuinkussens die nog goed waren opnieuw bekleed met een vrolijke katoenen stof die heerlijk aanvoelt en kreeg een oud tafelblad nieuwe pootjes en een fris kleurtje.

Dus heb je ook zo’n hoekje in je tuin dat nu eigenlijk nutteloos is en droom je van een betere bestemming? Ik denk graag eens met je mee. Het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Zeker niet als je zelf een beetje handig bent!

Gepubliceerd 4 september 2023

Familiehuis

Droom je daar ook wel eens van: zo’n gezellig familiehuis op een mooie plek om samen vakantie te kunnen houden.

Iemand vertelde me er laatst over. Haar oom en tante hadden een tweede huis in Zwitserland en stelden dat open voor de hele familie. Al jaren ging de hele familie daar met regelmaat naar toe. Soms iedereen samen, soms in kleine groepjes. Heerlijk zegt ze, als ik er even uit wil, hoef ik nooit na te denken. Ik kan altijd daar naar toe. Maar mocht ik iets anders willen, dan is dat ook prima.

Maar nu waren haar oom en tante overleden. Hun dochters, haar nichtjes, hadden het huis geërfd. Het huis zou wel familiehuis blijven, maar de nichtjes wilden het tussendoor toch ook wel verhuren. En om dat te doen moest het huis gemoderniseerd worden.

En dat laatste is best lastig. Vooral praktisch gezien. Allereerst was er de afstand. Koop je de spullen hier, en neem de die mee? Doe je alles zelf? Of huur je lokaal een vakman in? Kun je die wel vertrouwen? Hoe hou je toezicht op de bouw? En hoe betrek je de hele familie bij de verbouwplannen? Want iedereen moet zich thuis blijven voelen…...

Terwijl we zaten te praten, zei ze: eigenlijk zouden we dus iemand als jij er bij moeten hebben!

Ik knikte instemmend. Want, een aantal praktische beslissingen zullen ze toch echt zelf moeten nemen. Maar afstemmen met de familie hoe het moet gaan worden, daar kan ik ze zeker bij helpen. Al was het maar door mee te denken over een goede indeling en een mooie 3D uitwerking te maken van hoe ze het zouden willen hebben. Zo kunnen ze e.e.a. binnen de familie bespreken en aanpassen, nog voordat er iets daadwerkelijk aan het huis verandert.

Gepubliceerd 28 augustus 2023

Het voelt opeens heel anders!

Samen met een vriendin ging ik lunchen. We raakten aan de praat over het huis van haar zoon, een volwassen vent van in de veertig met zijn eigen huis en zijn eigen leven.

Maar, zoals dat gaat met moeders en zonen, hij wordt nog steeds graag verwend en zij verwent hem ook nog steeds graag. Dus, toen hij met vakantie ging, vroeg hij haar of ze misschien een keer “een beetje wilde opruimen” in zijn huis. Zo gezegd, zo gedaan.

Na zijn vakantie belde hij haar op: “Mam, wat heb je allemaal wel niet gedaan, ik voel me schuldig dat ik het gevraagd heb, want je hebt er verschrikkelijk veel werk aan gehad, alles is zo mooi!”. Ze had verbaasd gereageerd. “Nou niet zo veel hoor, het viel wel mee!”

Dus vroeg ik haar, wat ze dan precies gedaan had. Nou, zegt ze, “Niet zo veel bijzonders hoor. Even stofzuigen en wat stof afnemen. En ik heb alles weer even netjes neergezet”. Ik kijk haar aan met een vraagteken. Hoezo alles even netjes neergezet? Ze vertelde verder. Hij heeft een mooi ingericht huis, en ook mooie dingen om neer te zetten. Herinneringen van allerlei gelegenheden, foto’s, wat mooie beeldjes etc. Maar dan staat er overal wat. Het enige dat ik doe, is dat een beetje recht zetten en wat groeperen. Gewoon een beetje op het gevoel.”
Het kwartje valt bij mij. Ze heeft gelijk. Wat ze doet is inderdaad niet zo veel werk. Het is eigenlijk alleen maar een klassiek styling trucje dat ze toepast. Maar het heeft wel een groots effect.

Waarom? Door in plaats van overal iets, wat mooie groepjes maken en juist de nodige leegte ertussen te laten komen de mooie dingen grappig genoeg beter tot hun recht. En nog belangrijker, door zijn mooie spulletjes net iets anders neer te zetten, creëert ze rust. Heel veel rust!

Dat is precies wat hij ook voelt op het moment dat hij thuis komt. En dat is heerlijk thuiskomen!

Gepubliceerd 21 augustus 2023

Wat een paradijs!

Het fijne van de vakantietijd is, dat er tijd is voor een dagje uit.

Dit keer was het een tripje met een goede vriendin naar een stoffenwinkel. Ik zit graag voor mijn interieurwerk achter de naaimachine, om bijvoorbeeld plaids, kussens, gordijnen, zonwering en soms zelfs een hele terrasoverkapping te naaien. Maar daarnaast volg ik ook nog patroontekenlessen en naai ik graag kleding.

Foto: Shutterstock

Struinen bij zo’n winkel is dus een cadeautje én heel goed voor het creatieve proces. Je waant je werkelijk in een paradijs. Al die kleuren… en terwijl je daar loopt, om je heen kijkt en aan allerlei stoffen voelt, komen de ideeën als vanzelf naar boven. Zoals voor de prachtige gekleurde stof die ik bij de meubelstoffen vond!

Ik heb zelf een paar oude Scylla stoelen van Leolux staan. Daar zijn we altijd erg zuinig op geweest. Helaas gold dat wat minder voor onze huisgenoten. De afgelopen 15 jaar hebben we steeds een (oudere) asielkat in huis gehad. Inmiddels kater nummer 4. En voordat zo’n beest weer geleerd heeft dat ie van onze stoelen af moet blijven, heeft de stoel toch best wat schade opgelopen. Dat is dan de prijs van de gezelligheid die zo’n kat ook brengt.

Eigenlijk zijn de stoelen toe aan een keer opnieuw bekleden. Maar voor hoe lang blijft dat mooi zolang er katten rond lopen... Tot nu toe hebben we het probleem daarom steeds voor ons uit geschoven en gekozen voor een tussen oplossing met een plaid.

 

Omdat de stof die ik vond werkelijk prachtig past bij ons interieur, is dit een mooi moment voor een tijdelijke upgrade. Dat wordt dus achter de machine voor een nieuwe plaid en een kussen. Moet je straks eens kijken wat zo’n nieuw stukje stof in je interieur kan doen!

Gepubliceerd 14 augustus 2023

Guilty Pleasure

Mooi he, zo’n prachtige bos bloemen. Ik kreeg hem omdat wij de tent hadden uitgeleend aan onze buurman. Het fleurt het huis meteen op, zeker met alle regen van de laatste dagen.

Toch is wel een beetje guilty pleasure. Wetende hoe die bloemen gekweekt worden, met veel gif, vaak of ingevlogen uit het buitenland, of in een warm gestookte kas, koop ik ze dus eigenlijk nooit meer zelf. Ook voor een cadeautje probeer ik tegenwoordig vaak iets anders te zoeken. Maar nu ik ze toch gekregen heb…..

Het zet me weer aan het denken, hoe gemakkelijk een bos bloemen, of een ander klein accessoire de sfeer in huis opeens totaal kan veranderen. Degenen die me langzamerhand een beetje kennen, weten dat ik niet zo heel erg van de eindstyling ben. Ik stort me liever op het compleet omgooien van een indeling of het voorbereiden van een grote verbouwing en het tekenen van allerlei maatwerk meubels.

Maar dit soort dingen vind ik dan toch ook wel weer erg leuk. Vaak is het een klein dingetje dat een groot verschil kan maken. Twee banen behang, een plaid of zelfs een paar kussens waarin alle kleuren van een interieur ineens samen komen en het tot een geheel smeden. Een mooie kleurige vaas waardoor één kleur in een bestaand behang opeens verandert in de accentkleur voor het hele interieur omdat er dan de nadruk op komt te liggen.

Vaak is het een beetje spelen. Heerlijk! Zolang het maar spelen is met de spulletjes die je persoonlijk dierbaar zijn, en het geen meubeltoonzaal wordt!

Gepubliceerd 7 augustus 2023

Licht in de duisternis!

Deze week wederom een post over licht. Ditmaal over verlichting door middel van kunstlicht. 

Afgelopen winter maakte ik een lichtplan. Met mijn opdrachtgeefster, die graag de stap naar “slimme” verlichting wilde zetten, sprak ik af dat ik voor haar zou tekenen. Zij wilde zelf graag de lampen gaan kopen. En haar kleinzoon zou alles installeren. Een mooie samenwerking!

Inmiddels hangt en staat het meeste op zijn plek. Ik kreeg van haar de volgende aanbeveling die ik graag met jullie deel!

“Ik heb twee jaar geleden een nieuw appartement gekocht waar ik heel blij mee ben.

In de eerste winter viel het me steeds meer op dat het donker is in mijn appartement als de zon niet volop schijnt. Dat heeft alles te maken met het feit dat ik in mijn kamer maar aan één van de vier muren een raam heb. Ik had me van tevoren niet beseft dat dat eigenlijk extra lichtbronnen vraagt in de kamer. Toen ik me dat wel besefte wist ik zelf niet hoe en waar te beginnen. Ik kende Judith en wist dat zij die kennis wel heeft. Na een gesprek en uitgebreide bestudering van mijn kamer heeft Judith een lichtplan ontworpen. Daarin heeft zij ook een prachtige lamp die ik al had meegenomen.

Met haar ontwerp ben ik naar een lampenwinkel gegaan en daar heb ik bijpassende lampen gekocht. De lampen zijn een aantal maanden geleden geplaatst. Het geheel is prachtig geworden.

Licht is bepalend voor de sfeer in een kamer. Ook op donkere dagen is mijn huis nu licht.

Ik ben heel blij met het ontwerp dat Judith voor mij heeft getekend. Doordat zij ook mijn meubels daarin heeft getekend kon ik van tevoren goed zien wat haar bedoeling was.”

Gepubliceerd 31 juli 2023

Er is licht…. En Licht!

En wat een effect heeft dat op je interieur!! 

Afgelopen week zijn drie nieuwe dakramen geïnstalleerd aan de noordkant van ons huis. We kozen daarvoor om op hete dagen de warmte in de avond sneller het huis uit te kunnen krijgen. Ook zitten er luiken op om ’s morgens niet te veel zon naar binnen te krijgen en in de winter de kou buiten te houden.

En terwijl ik altijd aan iedereen zeg dat als je niet tevreden bent over je interieur, je vooral ook kritisch naar je lichtinval en verlichting moet kijken, was ik even totaal niet voorbereid op het enorme effect dat de lichtinval door de nieuwe dakramen bij ons op de bovenverdieping heeft.

Ons huis is niet zo groot. Als je de trap op komt, heb je een kamertje links en een ietsje pietsie groter kamertje rechts. That’s it! Beide kamers hebben een fatsoenlijk dubbel raam dat aan beide kanten open kan. En waar ook prima licht door naar binnen komt. Dacht ik….

Ook de dakramen zijn niet groot, omdat dan de dakconstructie aangepast had moeten worden. Maar toch zijn het twee totaal andere kamers geworden. Opeens zijn het twee hele frisse, enorm lichte ruimtes geworden. En ook op de trap komt het licht je al tegemoet als de deuren open staan. Ook al zijn de kamers objectief werkelijk niet groot, ze voelen opeens veeeeeeel groter!

Het is zoals onze aannemer zegt: aan de buitenkant is zo’n dakraam geen sieraad voor je dak. Maar aan de binnenkant is het werkelijk een enorme opwaardering van je ruimte! Dus, mocht je verbouwplannen hebben, kijk dan eens of dakramen een optie zijn!

Gepubliceerd op 24 juli 2023

Huisje bouwen….
De kampeerders onder ons kennen het wel. Je koopt een nieuwe tent of je voegt iets toe aan je uitrusting en dan moet de tent voor de vakantie even op proef ergens dicht bij huis opgezet worden. In dit geval was het mijn buurman die deze zomer met onze tent op pad gaat. En als de tent dan staat is het even kijken hoe alles zit, even settelen, je even voorstellen hoe je alles in de tent gaat krijgen op de camping, of je nog iets erbij moet hebben zoals een stoel ofzo etc.

Het leuke is, als je gaat verbouwen, dan doe je eigenlijk precies hetzelfde! Afhankelijk van je verbouwplannen is de schaal waarop misschien wat anders, maar ook dan probeer je van te voren al een zo goed mogelijk beeld te vormen van hoe alles gaat worden.

Het maken van bouwtekeningen en 3D beelden, kun je je voorstellen als het op proef opzetten van je tent. Door dat te doen, wordt het een stuk makkelijker om je van te voren goed in te beelden hoe het na de verbouwing gaat worden. Of alles wordt zoals jij het écht wilt. En of je nog iets mist.

Ik zou zeggen: ga het deze vakantie maar eens uitproberen met de tent. En mocht je in je tent iets bedenken wat je nog graag wilt voor je huis, dan help ik je na de zomer met het op proef op zetten van je huis…. Met een mooie 3D tekening!

Gepubliceerd op 17 juli 2023

Een stevig fundament voor je verbouwing!

 Je hebt een leuk idee voor jullie woning. Je bent er heel enthousiast over en probeert je partner duidelijk te maken wat je voor ogen hebt. Alleen… hoe je het ook vertelt, hij of zij snapt het niet echt…. De fantastische mogelijkheden die jij ziet, krijg je niet uitgelegd aan je partner. Daar gaan je enthousiasme en je goede bedoelingen!

Dit was precies wat er bij mijn klanten van deze week gebeurde. Hij is best een handige Harry en ze wonen in een ouder huis dat met een paar handige handen best makkelijk verbouwd kan worden. De constructie is niet al te ingewikkeld, het huis is klein maar heel knus maar daarmee ook niet al te praktisch. Hij ziet allerlei mogelijkheden om er een nog mooier paleisje van te maken. Alleen krijgt hij het niet uitgelegd aan haar. Dus komen ze niet verder.

Via mijn netwerk raakten we met elkaar in gesprek. Ik kan me redelijk voorstellen wat hij in zijn hoofd heeft. Maar om er een goed gesprek met haar over te hebben, zal zij toch ook echt eerst een beeld moeten hebben.

Dat is precies waar ik iets voor ze kan betekenen. Ik ben nu bezig om hun huis eerst gewoon in kaart te brengen, een plattegrond en een 3d model van de huidige situatie. Vervolgens werken we verschillende opties uit en daar doen we hetzelfde mee. Zo hebben zij straks samen stof om te praten en te denken over wat ze werkelijk met hun huisje willen. Tegen de tijd dat ze werkelijk aan verbouwen toe zijn, weten ze precies hoe ze het gaan aanpakken en kunnen recht op hun doel af. Zonder allerlei tussentijdse wijzigingen, zonder onnodige extra kosten!

Een steviger fundament voor je verbouwing kun je niet wensen!!
Gepubliceerd op 7 juli 2023

Yes, bijna vakantie!!

Heb jij er ook zo’n zin in? Lekker vakantie! Je hebt vast al allerlei plannen voor leuke dingen. Zoals ik hier boven deed, fijn struinen door een oude stad. Samen met Mirjam Broekhof.

Maar denk nog eens verder vooruit. Hoe kom jij straks terug?

Want, Oost West, Thuis best! Toch?

Tenminste, als jouw huis voldoet aan jouw woonwensen. Dus, hoe kom jij thuis? Lekker opgeladen maar ook blij om weer heerlijk in je eigen huis te zijn? Of realiseer jij je door thuis te komen dat er toch wat er hapert aan jouw huis? Want juist op dat moment, weet je intuïtief feilloos of alles klopt of toch net niet helemaal….

Ga maar eens opletten wat er gebeurt!

Mocht je je realiseren dat je niet helemaal fijn thuis komt, neem dan eens contact op. Dan kunnen we samen kijken, wat daar aan te doen is. Ik kan je garanderen, er zijn ontzettend veel mogelijkheden!

Gepubliceerd op 30 juni 2023

Verbouwen of verhuizen?

Tja, je huis voldoet niet (meer) precies aan je wensen. Toen je het kocht bijvoorbeeld was dit het beste dat je kon kopen. Of je woont er al wat langer maar je omstandigheden zijn gewijzigd. En dan ga je twijfelen….

Gaan we verbouwen of gaan we toch maar (weer) verhuizen?  Het huis is misschien niet ideaal, maar de buurt is zo fijn. Je hebt het gezellig met je buren, je woont dicht bij vrienden en familie. Bovendien, een nieuw huis vinden is tegenwoordig ook niet gemakkelijk. En voldoet dat dan wèl aan al je wensen? Maar kan wat je wilt eigenlijk wel in dit huis? En moet je eigenlijk ook nog verduurzamen? Lastige keuzes…

Keuzes die je grotendeels echt zelf moet maken. Maar niet allemaal! Waarbij kan ik je helpen? Met mogelijkheden zoeken om jouw wensen in je huidige huis te realiseren en vooral met het zorgen voor een goed plan vóórdat je gaat verbouwen!

Waarom zo’n plan? Verbouwen is al spannend genoeg! Met een goed plan vóóraf voorkom je heel veel ellende en extra kosten. En vooral: je zorgt dat jouw verbouwing ook leuk wordt, dat wat je voor ogen hebt daadwerkelijk lukt!

We zorgen samen voor een goede indeling die bij jullie leven past en we zorgen voor voldoende bergruimte. Wat kun je meteen aan verduurzaming doen? Maar vooral: we bedenken ook al hoe de inrichting straks gaat worden. Want de aannemer gaat je veel vragen tijdens de bouw waar je zonder dat geen antwoord op hebt. Een paar voorbeelden? Nou, waar moeten de lichtpunten komen? Aansluitpunten voor muurlampjes kun je niet meer achteraf maken en ook verschuiven… Welke vloer ga je leggen? Je wilt geen extra drempeltjes omdat de dekvloer toch te hoog is geworden….

Gepubliceerd op 23 juni 2023

Als een paal boven water….

Je kent ze wel, die meerpalen die op het strand aangeven waar je bent. Ze roepen een beeld op van rust en vakantie. Iets positiefs, iets van een steun in een enorme ruimte. In de weg staan zullen ze dan ook niet snel, ook niet in je gedachten en in je gevoel. Het wordt heel anders als je je dezelfde paal voorstelt ergens in het interieur van een klein woonhuis of van een gezellig restaurantje.

Toch was dat waar ik gisteren tegenaan liep. Of beter gezegd, waar ik naast zat. Een oud collega vierde haar 25 jarig jubileum en ter ere daarvan gingen we met zijn elven uit eten. Gezellig zou je zeggen. Totdat drie van ons letterlijk aan de andere kant van de paal belandden….. De groep werd in tweeën gebroken en het grootste deel van de avond waren er twee verschillende gesprekken. En dat is nou precies wat je met een goede indeling van een interieur probeert te voorkomen!

Kijk, die paal, dat is soms een gegeven. Of omdat het constructief echt niet anders kan, of omdat het budget het niet mogelijk maakt om het constructief anders op te lossen. Maar wat je er mee doet, dat is de kunst. Zo’n paal deelt letterlijk iets in tweeën. Wil een indeling dan toch functioneel en plezierig worden, dan probeer je de indeling zo te maken dat de functies die zich aan beide kanten van de paal bevinden, ook van nature van elkaar gescheiden horen te zijn.

De keuken aan de ene kant, de zithoek aan de andere kant, geen enkel probleem. De  eethoek aan de andere kant, dat is al andere koek. Maar de paal middenin de eettafel is echt een misser… Juist de eettafel is een plek die bij uitstek voor verbinding hoort te zorgen… Ook in dit restaurantje was het niet nodig geweest. Met een wat andere tafelindeling, hadden we een heel ander gesprek gehad!

Gepubliceerd op 16 juni 2023

Soms is het zo simpel!

Als je de media een beetje volgt, zie je dat er steeds vaker allerlei dingen over het milieu langs komen. Over de stikstof crisis, over de water crisis etc. En ook eindeloze discussies over hoe de problemen op te lossen zouden zijn. 

Meestal lijkt het ontzettend complex, hangt alles met alles samen en lijkt het daardoor schier onmogelijk om een oplossing te vinden. Ik wordt er wel eens een beetje down van…

Maar soms loop je tegen iets aan en blijkt dat er ook veel kleine oplossingen zijn die wel heel simpel zijn en toch absoluut bijdragen aan de grote oplossing. Met The  Substitute, het platvorm voor duurzame interieurprofessionals, hadden we een leuke avond bij het Experience Center van Leolux Furniture Group in Breukelen. 

Aan het begin van de avond was ik nog zo gericht op wat er komen ging en wat er binnen te zien was, dat ik er langs liep zonder het te registreren. Maar aan het einde van de avond liep ik voldaan naar buiten met een open blik. En toen viel het me pas op.

Op de parkeerplaats ontbraken diverse stenen. Je moet er maar opkomen… geen dure stenen die speciaal gemaakt zijn voor de afwatering, maar een legpatroon kiezen waarin je rustig een paar stenen weg kunt laten… En zo ontstond extra ruimte voor een beetje extra groen en afwatering. Het is maar een klein stapje, maar elk stapje is er één.

Gepubliceerd op 9 juni 2023 

Plattegrond lezen lastig?

Van veel mensen krijg ik terug dat ze het lastig vinden om plattegronden te lezen. En dan bedoel ik met plattegronden eigenlijk bouwtekeningen, al dan niet aangevuld met suggesties voor een eventuele inrichting. Maar ja, er zijn toch wel diverse momenten dat je er mee te maken krijgt: als je een nieuw(bouw) huis koopt, als je gaat verbouwen. En ook als je wat wilt veranderen aan je interieur is die plattegrond als uitgangspunt toch wel handig.

Maar dat het lezen ervan lastig is, klopt ook wel. Allereerst staat er op zo’n tekening vaak heel erg veel tegelijk. Dus moet je er eerst rustig voor gaan zitten. Is het een echte bouwtekening, dan moet je je ook verdiepen in wat alles betekent. Maar het belangrijkste is toch wel dat het voor veel mensen moeilijk is om je van iets plats voor te stellen hoe het er nu in het echt, in 3D er uit zou zien.

En ja, natuurlijk kan ik dan een 3D tekening voor je maken van de inrichting zodat jij het je opeens wel heel gemakkelijk kunt voorstellen. Eerlijk is eerlijk, dat werkt perfect. Maar een nadeel van die 3D tekening is, dat er nogal wat tijd in gaat zitten.

Het leuke is, dat met een paar kleine aanpassingen in een plattegrond, het lezen ervan opeens veel gemakkelijker wordt. In de bijgaande tekening zijn een paar van dat soort handgrepen gebruikt. Wat is er mee gedaan? Allereerst is de tekening vereenvoudigd. Zo is zo veel mogelijk overbodige informatie er uit gehaald. Maar de belangrijkste stap is het toevoegen van kleur. Door die kleur zetten onze hersenen blijkbaar de dingen die je in een plat vlak ziet, veel gemakkelijker om naar 3D.

Gepubliceerd 2 juni 2023

Nieuwe ideeën? 

Ga jij ook graag op pad op zoek naar leuke inspiratie? Ik ook. En nu het voorjaar eindelijk een beetje op gang komt, zijn er ook genoeg plekken om te gaan snuffelen.

Afgelopen weekeind was ik in Buren op de kunstmarkt. De hele tuin van het Marechausseemuseum stond vol met kleurige kraampjes. Daartussen allemaal vrolijke mensen die heerlijk in de zon liepen te genieten van een kop koffie en leuke dingen in de kraampjes. Ik kwam verschillende dingen tegen die ik best bij klanten zou willen toepassen.

In diverse kramen kwam ik creaties tegen van wol vilt. Wol vilt is een relatief duurzaam materiaal omdat het gemaakt wordt van de wol van Nederlandse schapen. Naar deze wol is zo weinig vraag, dat het vaak verbrand wordt. In deze vorm is het dus verwerking van restmateriaal. Als je deze wol vervilt en verft, kun je er superleuke dingen mee doen. En dan bedoel ik niet alleen voor kleding, maar ook voor in huis. Ik zag prachtige stukken voor aan de muur van wol samen met andere materialen. Ik zag lampenkappen waar ragfijn gekleurde en uit elkaar getrokken wol op verwerkt was. Wat ik niet zag, maar wat je er wel heel mooi mee kunt maken, zijn kussens.

Maar het leukste vond ik het werk van een kunstenares die oude en gebruikte lampjes een nieuw leven gaf door er allerlei creatieve kapjes voor te maken. Ze combineerde dat met allerlei dingen uit de tuin. Op deze manier brengt zij hergebruik, duurzaamheid en natuur samen!

Gepubliceerd op 26 mei 2023

Spannend, nieuwe foto’s…

Als ondernemer kun je er niet om heen, zo nu en dan moet je in beeld. Net als voor de meeste mensen, is dat nou niet mijn eerste hobby. Ik heb liever mijn werk in beeld. Maar als je dan toch zelf in beeld moet, dan wil je daar wel goede foto’s voor hebben.

De eerste keer dat ik dat ging regelen was het nog een hele stap in het duister. Op LinkedIn gezocht naar een fotograaf. Foto’s bekeken die door die mensen gemaakt worden en kijken of ik me een beetje herken in het soort foto’s. Dan bellen voor een afspraak en een hele spannende ochtend met een foto-shoot. Gelukkig trof ik een superleuke fotograaf en was ik tevreden met het resultaat.

Maar dit keer ging het gelukkig allemaal wat soepeler. Inmiddels heb ik een aardig netwerk met collega ondernemers. Daar zit ook een fotograaf bij. En de foto’s die ze maakt van anderen, bevallen me goed.

Ik had nog best even door gekund met mijn oude foto’s maar deze dame maakte het me gemakkelijk. Want wat doet ze? Ze organiseert een foto en netwerkwandeling. Een super idee waarbij je met twee tot vier dames op pad gaat plus de fotograaf zelf. Eerst een kop koffie met was lekkers om even het ijs te breken. En daarna aan de wandel, aan het netwerken en aan het foto’s maken. Zo heb je een super gezellige en ontspannen middag, leer je nieuwe mensen op een leuke manier kennen en iedereen krijgt uiteindelijk een setje nieuwe foto’s.

Een leuk idee toch? Klop dan zelf ook eens aan bij Mirjam Broekhof!

Gepubliceerd 19 mei 2023

Duurzaam interieurontwerp, dat is toch alleen oude troep?

Deze week kwam ik een prachtig voorbeeld tegen dat bovenstaande stelling zeker niet klopt. Kijk maar eens naar de volgende post van Annechien Scholte-Van der Veen

Annechien wilde op korte termijn een nieuwe ruimte voor haar werk inrichten. Ze maakte haar eigen ontwerp en ging hard aan het struinen bij 2e hands winkels en richtte met veel gevoel zelf haar nieuwe werkruimte in. Met een heel plezierige, moderne en frisse ruimte als resultaat. Zo wist ze in korte tijd en met een beperkt budget een duurzaam interieur te realiseren. 

Mensen denken vaak als ze de term “duurzaam” zien in combinatie met “interieur” dat het dan alleen gaat over oude troep, of op zijn best een “wel grappig” vintage interieur. Gelukkig gaat het over zo veel meer.

Ook duurzame interieurontwerpers beginnen gewoon met de vragen “wie ben jij, hoe leef je, wat zoek je in een ruimte, wat vind je mooi?”. Van daar uit maken we een ontwerp. Het grote verschil komt voornamelijk bij de uitvoering van het ontwerp. Bij het zoeken naar meubels en materialen. Naast de vraag of iets mooi is en in het ontwerp past, voegen we namelijk een extra vraag toe: we zoeken materialen die de aarde zo min mogelijk belasten.

Daardoor krijg je niet alleen een interieur dat “In Orde” is voor jou en voor de aarde, maar dat ook vooral uniek en mooi is. En ja, dan kan het gebruik van 2e hands spullen zeker een optie zijn. Dat blijkt maar bij Annechien!

Gepubliceerd 12 mei 2023

Andere ogen….

Afgelopen week hadden wij logees. We hadden ons enorm verheugd op hun komst en natuurlijk was het super gezellig. Maar heb je het ook wel eens opgemerkt? De aanwezigheid van andere mensen in jouw huis, of het nu logees zijn of gewoon visite, maken dat je zelf met andere ogen naar je eigen huis kijkt.

Zeker als je dierbaren over de vloer hebt wil je het ze graag naar de zin maken. En met meer mensen in huis dan normaal, ga je het huis ook anders gebruiken. Daarmee gaat het ook anders voelen. Een klein voorbeeldje.

Onze bovenetage bestaat uit een overloopje met links en rechts een slaapkamer(tje). Normaal slapen we daarom met de deuren open en krijgen onze frisse lucht van twee kanten, van ons eigen raam én het raam op de andere kamer. Met logees is ook het andere kamertje in gebruik en gaan de deuren ‘s-nachts dicht. Dat betekent in beide kamers minder lucht, of je moet de ramen meteen wagenwijd open zetten, wat voor geluid en licht weer minder is. Ook zijn het draai-kiep ramen die naar binnen opendraaien. Normaal geen probleem, maar ze nemen daardoor wel extra (nu schaarse) ruimte in.

De conclusie is, dat de dakramen die we overigens om diverse andere redenen al besteld hebben, ook in deze situatie goed van pas gaan komen.

Hoe flexibel je je huis wilt hebben en in hoeverre je aanpassingen wilt doen voor visite en logees hangt natuurlijk af van hoe vaak je mensen over de vloer hebt, hoe dierbaar ze zijn, wat voor soort mensen het zijn etc. Maar de belangrijkste overweging is denk ik, voel jij jezelf net zo happy in je eigen huis als er wel, of als er geen volk over de vloer is. Kun jij jezelf zijn omdat je huis je ook in die situatie ondersteund, of loop je opeens op eieren?

Gepubliceerd op 5 mei 2023

Bamboe, dat zijn toch van die rond gebogen stoelen…?

Ik geloofde werkelijk mijn oren niet! Vanmorgen was ik op bezoek bij Peter de Vaal van Bamboe Creations. Hij vertelde me dat dit de reactie was die hij heel vaak nog krijgt als hij vertelt dat hij meubels maakt van bamboe. Weten mensen dan nog steeds niet dat er zo veel meer kan met bamboe? Nou, blijkbaar niet. Maar dan weten ze nog veel meer niet…

Tijd dus om daar eens wat meer over te vertellen! Om bij het begin te beginnen, bamboe is een zeer snel groeiend gewas dat geschikt is voor veel toepassingen. In de interieurbranche wordt van bamboe onder andere plaatmateriaal gemaakt op dezelfde manier als allerlei kruislaaghout. Het kan gebruikt worden voor zowel vloeren als meubelbouw op een manier die vergelijkbaar is met hout.

  • Door de zeer snelle groei vernieuwt het sneller dan hout en is daarmee minstens zo duurzaam als hout;
  • Na de verlijming is het een zeer sterk plaatmateriaal, in alle richtingen;
  • Net als bij kruislaaghout kan het verlijmd worden met duurzame lijmen;
  • Het is af te werken met een natuurlijke olie die het materiaal voor eigenlijk alle binnen toepassingen goed beschermt.
  • Maar vooral: het is mooi!

Hoe mooi, dat liet Peter me bij hun in de werkplaats zien. Wat zij van bamboe maken zijn prachtige strak vorm gegeven meubels waarin de belijning van het natuurlijke materiaal steeds zichtbaar blijft. Alles handgemaakt en op verzoek van de klant. En geolied met een natuurlijke olie die in een uitgebreid zacht kleurenpalet verkrijgbaar is.

Ik was al overtuigd van de voordelen van bamboe, maar weet na vanmorgen nog beter wat er mee mogelijk is. En dat is heel veel! Persoonlijk vind ik vooral de ronde verbindingen prachtig. Het benadrukt de belijning van het materiaal zo mooi! 

Zoek je duurzame meubels die lang mee kunnen én mooi zijn? Of heb je specifieke wensen? Kijk eens op www.bamboecreations.nl en overleg vooral!

Gepubliceerd op 28 april 2023

Verbinding tussen binnen en buiten

Heel langzaam komt de lente op stoom. Nog geen warme dagen maar wel steeds meer planten en bomen in bloei. Ik heb de luxe dat ik vanaf mijn werkplek zicht heb op de kruin van een prachtig bloeiende oude perenboom. Het maakt me bewust van het belang van de verbinding tussen binnen en buiten.

In sommige landen is het of zo koud, of zo heet, dat je eigenlijk alleen binnen kunt leven. Maar hier in Nederland hebben we (nog) een mooi gematigd klimaat. Een groot deel van het jaar kunnen we half binnen, half buiten leven. Daarmee wordt de tuin een belangrijk deel van onze leefomgeving en is de inrichting van de tuin net zo belangrijk als de inrichting van ons huis.

Mijn belangrijkste tips?
- Zorg dat je makkelijk van binnen naar buiten kunt lopen. Fijne tuindeuren en een terras dat op dezelfde hoogte ligt als de vloer binnen.
- Kies je tuinmeubilair in dezelfde stijl als je meubilair binnen.
- Houdt de tuin simpel en met voldoende groen en bloemen. Daar kom je van tot rust en het is goed voor het milieu, in meerdere opzichten. Als je eenmaal groen in je tuin hebt en je gaat kijken wat er allemaal gebeurt in dat groen, zul je merken hoe leuk dat is!
- Een goede indeling maakt de tuin functioneel: denk aan speelruimte, plek om te relaxen, groen, wellicht ruimte om zelf groente te kweken en natuurlijk ook een berging voor fietsen en speelgoed.
- Realiseer goede zonwering voor huis en tuin. Het verlengt namelijk de periode dat je buiten kunt genieten. Met bijvoorbeeld een overkapping kun je én koelere en nattere momenten trotseren én hele hete.

Ben je op zoek naar meer ideeën of wil je bovenstaande tips eens uitgewerkt zien voor jouw huis en tuin? Ik denk graag met je mee!

Gepubliceerd 21 april 2023

Vraagje….

Bij één van de netwerkclubs waar ik inmiddels bij aangesloten ben, is het de gewoonte dat je elke bijeenkomst één vraag die jou bezig houdt mag stellen aan de groep aanwezigen. Dus had ik voor het diner van gisteravond een mooie vraag bedacht. Toen ik vanmorgen wakker werd bedacht ik me, dat ik die vraag niet alleen aan mijn collega ondernemers zou moeten stellen, maar vooral ook aan jullie.

Stel, je wilt jouw huis helemaal aanpassen aan jouw wensen, zo dat je er nooit meer weg zou willen. Oftewel, je wilt er echt een “For Ever Home” van maken. Daarom zoek je een interieurontwerper, want je wilt het wel goed doen en alles moet ook een beetje soepel lopen. Dus zoek je het nodige uit en je kijkt wat rond op verschillende websites.

Maar waar selecteer jij nu precies op? Waar ga je van aan, waar wordt je echt blij van? En ook, waar knap je op af? En misschien zoek je wel op een hele andere manier?

Dus, bij deze. Laat het me weten! Ik ben nieuwsgierig naar jullie antwoorden.

Gepubliceerd 14 april 2023

En wat doe jij eigenlijk?

Het is de hamvraag waar je bij elke netwerkborrel tegenaan loopt… Maar omdat ik afgelopen jaar, sinds ik voor mezelf begon, ook mijn netwerk ruim verdubbeld heb, is het misschien mooi om mijn antwoord ook hier nog eens te delen…

Mijn naam is Judith van Schaik. Ik ben interieur ontwerper. Met mijn bedrijf, In Orde Ontwerp, help ik die dertigers en veertigers die van een bestaande woning hun “Forever Home” willen maken en die zich realiseren dat verbouwen niet alleen gaat over iets moois maken, maar vooral over vooruit denken, plannen en organiseren. Of zoals iemand pasgeleden tegen me zei: gebruik eerst je hoofd, dan je handen!

Want met een goed ontwerp en een duidelijk plan zijn tussentijdse wijzigingen niet of nauwelijks nodig. Daarmee voorkom je het ontstaan van onnodige fouten en daarmee kosten!

Verder inspireer ik mijn klanten graag om een betere wereld achter te laten.

Dus, wil jij niet eindigen bij het programma “Help, mijn man is klusser!” schakel dan mijn ontwerp- en organisatiekracht in!

Nogmaals, mijn naam is Judith van Schaik, mijn bedrijf heet In Orde Ontwerp. Voor meer informatie: www.inordeontwerp.nl.

Gepubliceerd 6 april 2023

Professionele grenzen…

Laat ik dit keer eens beginnen met een stelling: Hoe beter je je eigen grenzen kent, hoe beter je je klant kunt helpen!

Wat bedoel ik daarmee? Volgens mij kan niemand alles zelf. Maar hoe beter je weet waar je wel en vooral ook waar je niet goed in bent, hoe beter je de grens aan kunt geven, van waar jij iemand goed kunt helpen, en waar een ander het eventueel beter kan. Iemand doorverwijzen is op die manier geen schande, maar juist een kwestie van betere dienstverlening.

Betekent dat dan dat je nooit eens je grenzen mag verkennen en iets mag doen op de grens van je eigen expertise? Een beetje schoenmaker houd je bij je leest? Als je heel gespecialiseerd werk doet, zou dat een keuze kunnen zijn. Maar hoe ga je dan om met ontwikkelingen in je vakgebied, hoe ga je dan om met bijleren?

Hoe ik dat zelf doe? Hoewel ik het heel belangrijk vind om mijn grenzen af te bakenen en van mezelf te weten wat ik wel en niet kan bieden, vind ik het ook ontzettend leuk om die grenzen soms op te rekken. Afgelopen week had ik daarom bijscholing c.q. opleiding over “slimme” verlichting bij De Lichtschool van Annelies Valentijn. En waar slimme verlichting voorheen iets was waar ik mijn handen niet aan zou branden, vielen er nu opeens allemaal kwartjes. Natuurlijk ben ik niet van de één op andere dag specialist, maar ik zie nu opeens wel wat voor mogelijkheden er zijn en hoe ik daar gebruik van kan maken in mijn ontwerpen! De grens is dus weer een stukje verlegd!

Gepubliceerd 31 maart 2023

Ziek thuis…

Ken je dat? Echtgenoot op reis voor zijn werk en jij voorziet een lekker productieve week. En dan wordt je precies getackeld door een virus. Binnen een paar uur heeeel beroerd... gauw je bed in, agenda leeg vegen en er maar aan overgeven.... . Maar de stemming slaat natuurlijk wel om van “enthousiast" en "lekker alle ruimte” naar “zielig, eenzaam en alleen”! Dat was wat er afgelopen week bij mij gebeurde.

Maar terwijl ik zo ziek en alleen thuis was, realiseerde ik me wel weer hoe ongelofelijk belangrijk juist op zo'n moment een fijn huis is… Zo’n huis dat past als een coconnetje waarin je helemaal kan wegkruipen. Waarin je voldoende privacy hebt om ongegeneerd, er zwaar belabberd uitziend, in je pyama rond te kunnen blijven lopen. Waar je voldoende zachte plekjes hebt om je zere lijf in te nestelen en lekker in te hangen als je het even niet meer uithoudt in bed. Waarin je ook overdag rustig kunt slapen als je die behoefte hebt. Waar alle dingen die je even niet wilt zien (zoals werk bijvoorbeeld) lekker opgeborgen en uit beeld zijn. En waar je vanuit je knusse hoekje met één blik om je heen je meest dierbare dingen ziet.

Oftewel, zo’n huis waarin je volledig rust vind en helemaal jezelf kunt zijn!

Hoe is dat met jouw huis? Is dat ook helemaal jouw knusse cocon, voor zowel goede als slechte tijden, of lukt je dat toch niet helemaal? Als het nog niet ok is, ga er dan mee aan de slag! Juist op je slechtste momenten ben je jezelf er dankbaar voor. Ik kom je er, als ik weer helemaal fit ben 😉, graag bij helpen!

Gepubliceerd 24 maart 2023

Puzzelstukjes….

In 2020 startte ik met een opleiding tot interieur ontwerper. Ik hoorde van sommige medestudenten hun dromen over het inrichten van luxe villa’s voor een ruim budget, met luxe en dure materialen. Ook op TV zag ik wel zulke programma’s. Ik merkte dat het me niet zo veel deed. Maar waarom was ik dan aan deze opleiding begonnen?

Mijn puzzelstukjes vielen langzaam op hun plek. Onder andere door een verhaal over een huis op een steile helling met een prachtige tuin. Maar de mensen die dit huis kochten, konden de tuin alleen bereiken via hun slaapkamer in de kelder. Ook vanuit de woonkamer een etage hoger, was er nauwelijks zicht op de tuin. En de nog jonge kinderen van dit gezin konden niet op dezelfde etage slapen als de ouders.

Totdat een architect de indeling van dit huis compleet omgooide. Er ontstond een mooie connectie met de tuin via tuindeuren naar een terras op hoogte en een trap naar beneden, de ouders konden dicht bij de kleintjes slapen, er was bergruimte voor hun surfhobby. Ineens werkte het huis voor het gezin! Alle rommel goed opgeruimd, een gezellige BBQ met vrienden op het terras genietend van de tuin, samen zijn als gezin, rustige nachten….

Deze architect deed wat ik graag voor jou wil doen: je huis zo indelen dat het echt bij jou en jouw leven past! Als dat lukt, ga je namelijk rust ervaren. Dat is voor mij pas echte luxe, ongeacht het budget!

Gepubliceerd 17 maart 2023

Op zoek naar duurzame materialen…

Net als voor iedere andere professional is het voor een interieur ontwerper belangrijk om het vakgebied bij te houden. In mijn geval betekent dit onder andere tijd steken in mijn materiaalkennis. En daarvoor is er deze week een leuke beurs: Material District.
Ik vind het belangrijk om mijn klant duurzame alternatieven te kunnen aanbieden. Dat is niet altijd even gemakkelijk om te vinden. Maar hier is het echt een walhalla! Ik geeft je een paar voorbeelden.

Allereerst loop ik Liesbeth Bulk tegen het lijf. Ik ken haar al omdat ze, net als ik, ook lid is van The Substitute. Ze maakt prachtige glazen panelen gevuld met echte, gedroogde, veldbloemen. Voor scheidingswanden, kamerschermen of bijvoorbeeld douchewanden. Heerlijk om dat nu eens in het echt te kunnen bekijken. Zo mooi! En nu is ze begonnen om van diezelfde veldbloemen ook behang te laten printen. Kun je op een mooiere manier de natuur naar binnen halen?

Een paar stands verder kom ik terecht bij de frisse jonge ontwerpers. Eerst heb een gesprek met Oliwia Ledzinska. Als je zonder gewetensbezwaren geregeld je interieur wilt veranderen, heeft zij een leuk idee. Ze maakt lampen van textielafval. Door de gekleurde snippers met een lijmstof aan elkaar te kitten, kan ze lampevoeten maken in verschillende kleuren en patronen.

Aan de overkant ontmoet ik Roua Al Halabi. Zij is specialist in verven met natuurlijke kleurstoffen. Maar de leuke gedachtenkronkel is dat ze dat toepast op polyesterafval. Dit is een zeer lastig recyclebare afvalstroom doordat de verschillende kunststoffen vaak in een mix zijn toegepast. Maar zij maakt er prachtige fris geverfde stoffen van die geschikt zijn voor meubelbekleding, gordijnen en roomdividers.

Al met al had ik een vruchtbare en inspirerende dag!

Gepubliceerd 10 maart 2023

Netwerken

Vanmorgen werd ik aan het denken gezet door een post van Anneleen. Ik heb Anneleen Callewaert ontmoet op LinkedIn. Haar posts maken me bijna altijd aan het lachen. Dan ga je iemand volgen en stuur je eens een berichtje. Gaandeweg ontstond er een heel leuk en zinvol contact. Niet meteen om zaken met elkaar te doen, maar wel om elkaar te ondersteunen. En dat was precies waarom haar post me vanmorgen aan het denken zette.

Want wat zoek je en verwacht je van je netwerk? In eerste instantie zou ik ook gezegd hebben: mijn onderneming in beeld brengen. Maar zij geeft aan dat veel netwerkers er op één of andere manier niet in lijken te slagen om echt met elkaar in contact te komen. Juist doordat ze te graag hun onderneming in beeld willen brengen en elkaar als klant willen binnen halen.

In één van de reacties wordt het heel mooi samengevat. Deze persoon zegt: Netwerken gaat voor mij bovenal over wie ben jij en pas in tweede instantie over wat jij doet. Mensen doen zaken met mensen en dat vraagt vertrouwen.

Deze wijze les ga ik vanavond zeker meenemen. Vanavond ga ik me namelijk in een nieuw netwerk storten. Eén waarvan ik hoop dat je daar inderdaad écht met elkaar in contact kunt komen. De setting is net wat anders: niet borrelen met een grote groep waar je elkaar nauwelijks kunt verstaan, maar een diner van Bites & Business netwerk met een wat kleinere groep. Ik verheug me er op!

Gepubliceerd 3 maart 2023

Succesjes..

Wat zeggen ze ook al weer? Successen moet je vieren! Bij deze! Vieren jullie mee?

Ik vertelde al eerder over mijn stappen om zichtbaar te worden. Mijn website bouwen, Posts schrijven op LinkedIn, op Instagram, advertenties en stukjes in de lokale media, lezingen… . Maar om tegenwoordig werkelijk zichtbaar te zijn, kun je niet om Google heen.
Je kunt veel van Google vinden, maar natuurlijk is Google belangrijk als zoekmachine. Dat werkt prima als je landelijk zoekt. Maar veel mensen doen graag zaken met een ondernemer in de buurt. En ik doe graag zaken met klanten in mijn buurt. Dan komt Google Maps om de hoek kijken.

Gaandeweg ontdekte ik dat zichtbaarheid in Maps verschillende varianten kent. Je maakt je bedrijfspagina aan, en dan…. In eerste instantie kom je alleen in beeld als je op het betreffende adres klikt. Leuk, maar dan moet iemand eerst weten dat je daar zit. De tweede stap is als je in deze omgeving zoekt op “Interieur” of “Ontwerp”. Je krijgt dan een mooi oplichtende vermelding op de kaart. Maar nog steeds was In Orde Ontwerp niet zichtbaar als je zomaar wat zat te browsen op de kaart naar bedrijven in de buurt.

Dus toch eens contact opgenomen met Google hoe dat zit. Dat levert een wat moeizame communicatie op. Ik vermoed dat de medewerker in een willekeurig land zit en via een vertaalprogramma werkt. Kortom, het echte antwoord kwam niet. Totdat ik vanmorgen mijn pagina voor de zoveelste keer liet verifiëren. Wat er dan precies geverifieerd wordt, is ook volstrekt onduidelijk. Maar dit keer werkte de black box! Met als gevolg dat ik nu tussen de andere ondernemers in mijn omgeving ook in beeld ben! Joehoe!!!

Ik zou zeggen, kijk eens of het werkt! Zoek maar op “Deil” en “Interieur”! En als je me vindt, neem dan meteen een kijkje op de website. Wordt Google ook blij van 😉!

Gepubliceerd 24 februari 2023

Senioren!

Deze week kreeg ik een leuk verzoek. Of ik een lezing wil houden. Natuurlijk! En of ik het verhaal wil stemmen op de doelgroep. Maar waar raakt mijn werk de thema’s van deze doelgroep….. Het betreft hier de lokale 60-plus soos! Eerlijk gezegd verraste het me hoeveel raakvlakken er zijn!

Het begint er bij dat de meeste mensen graag zo lang mogelijk in hun eigen huis willen blijven wonen. Natuurlijk, als je eenmaal een fijn huis hebt en gesetteld bent in de omgeving, ga je niet zomaar weg. Maar niet elk huis is geschikt om er ouder c.q. echt oud in te worden. Dus wat kun je aan aanpassingen doen om het wonen plezierig en veilig te houden?

In de meest ideale situatie wordt een slaapkamer met badkamer op de begane grond gerealiseerd. Soms is verhuizen de beste optie. In een seniorenwoning heb je vaak al het voordeel van gelijkvloers wonen en minder of geen tuin.

Maar er is veel meer mogelijk. Als je minder ziet en hoort, zijn goede verlichting en een uitgebalanceerde akoestiek zeer helpend. Wat te denken van een vloerkleed zonder dikke randen zodat je er niet over valt? En voldoende ruimte tussen de meubels om ook met hulpmiddelen nog goed te kunnen bewegen? 

Of opruimen. Dat is niet makkelijk, maar minder spullen zorgen dat je beter het overzicht houdt. Bovendien, door zelf rustig aan op te ruimen, voorkom je dat het (te) snel moet gebeuren bij een nood gedwongen verhuizing en ook dat iemand anders het zou moeten doen. Al deze dingen dragen er aan bij dat iemand zo lang mogelijk zelf de regie kan houden.

Heb je nog meer suggesties, ik verwerk ze graag in mijn verhaal!

Gepubliceerd op 17 februari 2023
Circulair?

Binnen het streven naar duurzaamheid is “circulair” een veel genoemde term. Iets is circulair als de grondstoffen in een product, oneindig hergebruikt kunnen worden op een vergelijkbaar kwaliteitsniveau. Er hoeven dus geen nieuwe grondstoffen gewonnen te worden bij het maken van het product en er gaan geen grondstoffen verloren aan het einde van de levenscyclus van het product. Werkelijk circulair gebruik maken van (alle) grondstoffen is een mooi en belangrijk streven, maar is niet gemakkelijk en ook niet altijd zaligmakend.

Wat heeft circulair te maken met interieur? Steeds meer gelukkig! De zoektocht naar hoe we zo circulair mogelijk kunnen werken is in volle gang. Bij diverse van mijn collega’s binnen The Substitute kun je hier voorbeelden van vinden.

Circulariteit begint altijd bij het ontwerp van een product. Welke grondstoffen gebruik je? Zijn er nu al eerder gebruikte grondstoffen beschikbaar die je kunt gebruiken? Hoe stel je je product zo samen dat alle grondstoffen aan het einde van dit rit weer volledig te scheiden en herbruikbaar zijn?

Neem een bank. Je kunt staal gebruiken voor het frame. Staal kun je onbeperkt hergebruiken. Alleen, hergebruik betekent meestal ook opnieuw smelten. Dat kost veel energie. Voor de vulling van de kussens kun je oude spijkerbroeken gebruiken. De katoen wordt op deze manier veel langer gebruikt. Maar als vulling is wel een lager kwaliteitsniveau. En op de lange termijn, denk richting de 25 jaar, vergaan de spijkerbroeken tot katoenpulver. Hergebruik is dan niet meer mogelijk. Katoen kun je gelukkig opnieuw kweken. Maar ook daar zitten nadelen aan.

Gepubliceerd 10 februari 2023

Het klinkt een beetje hol….

Vorige week kwam ik bij een vriendin die een “hoor” probleem heeft. Met haar raakte ik aan de praat over hoe veel de akoestiek van een ruimte voor haar uit maakt. Het verschil tussen gezellig tafelen of niets verstaan van het gesprek…

Maar wat is akoestiek eigenlijk precies? Wikipedia omschrijft het als “de invloed die een ruimte heeft op de klank en nagalm van het geluid. Geluid is een trillingsgolf. Onze oren zijn gevoelig en pakken die trilling op. Zo horen we. Ook je lijf voelt die trilling trouwens. Als de geluidsgolven te lang blijven weerkaatsen voordat ze ergens opgenomen worden, dan gaan we een slechte akoestiek ervaren. Mensen gaan elkaar slecht verstaan, de ruimte klinkt hol, het “voelt” niet goed.

In veel moderne interieurs zie je een behoefte aan strakheid, aan een beetje minimalistische inrichting. Vaak mond dat uit in het gebruik van veel harde en gladde materialen. Met als gevolg dat geluidsgolven eindeloos rond gekaatst worden zonder ergens opgenomen te worden. En dat is nou precies wat je niet wilt.

De oplossing is dan ook simpel meestal. Zorg voor voldoende oppervlaktes die het geluid opnemen. Dit zijn vooral ruwe en poreuze materialen. In de zithoek lukt dat nog wel. Denk aan een zachte bank, een vloerkleed, liefst gordijnen, en kussens. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel creatieve oplossingen die rond een eettafel goed werken. Heb je wel eens gehoord van het afdrukken van een mooi foto op een geluidsabsorberende plaat als schilderij? Of een tafellamp met een kap van vilt? Denk ook eens aan een mooi structuurbehang of een paneel op de muur met dwars geplaatste latjes.

Gepubliceerd 3 februari 2023

Lekker ontspannen…

Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Deze week ben ik privé bezig met een tiendaagse yogacursus die daar mee te maken heeft. Dat betekent dagelijks een plekje zoeken in huis voor wat leeswerk en een ongestoorde sessie.

Het maakt me extra bewust van het feit hoe belangrijk je eigen huis is, als plek om rust te vinden. Het zijn van die kleine dingen die daar bepalend in zijn. Ik zal je meenemen in waar ik tegenaan loop.

Je zinnen verzetten en je ontspannen, doe je makkelijker als je niet van alles in beeld hebt waar je nog iets mee moet. Je huis opgeruimd kunnen houden is dus heel belangrijk. De ongewassen vaat in de vaatwasser en dus uit beeld, geeft meer rust dan wanneer er allerlei vaatwerk op het aanrecht staat. Zo is het ook met je andere spullen… lekker in de kast! Goede bergruimte is onbetaalbaar!

Zonder je huis meteen helemaal minimalistisch in te hoeven richten, is het voor de rust in je brein ook fijn als er niet te veel meubels en spullen in huis staan.  En dat wat er staat, ook een eenheid vormt. De inrichting ondersteunt dan het huis en jouw leven, zonder aandacht te trekken. Een soort natuurlijke support! Ook is er letterlijk de ruimte om bijvoorbeeld een yoga mat uit te rollen of kinderen op de grond te laten spelen.

En als laatste: werkelijk ontspannen doe je pas als je niet meer het gevoel hebt dat je bekeken wordt.  Het zorgen voor privacy is dus heel belangrijk. Alhoewel ik weet dat je overdag van buiten naar binnen weinig ziet door bijvoorbeeld “In Betweens”, ik hou toch snel het gevoel dat omdat ik naar buiten kan kijken, iemand anders ook naar binnen kan kijken. Misschien ouderwets, maar ik koester daarom mijn dikke gordijnen die ik ’s avonds lekker dicht kan doen om me helemaal terug te trekken.

Maar met al deze zaken goed geregeld, kan ik me lekker ontspannen. Lukt dat bij jou ook goed? Ik help je graag!

Gepubliceerd 27 januari 2023

Nieuwe mensen….

Hoeveel nieuwe mensen moet je leren kennen om klanten te vinden? Eerlijk gezegd? Ik weet het niet…. Maar dát je nieuwe mensen moet leren kennen om klanten te vinden, daar ben ik van overtuigd. Als mensen niet weten wat je doet, kunnen ze ook niet bij je aan kloppen voor je diensten.

In alle (online) marketing lessen die ik tot nu toe heb meegekregen wordt altijd gehamerd op het zo goed mogelijk definiëren van je doelgroep, en daar dan zo direct mogelijk contact mee leggen. Maar dat is met sommige diensten makkelijker dan met andere.
Want wat kenmerkt mensen die een bestaande woning willen gaan inrichten of verbouwen, én die een goede indeling en duurzaamheid belangrijk vinden? Waar tref ik die? In wezen kunnen alle lezers hier plannen hebben met hun huis….

Ik bewandel daarom nu twee paden. Eén is zorgen voor een mooi uithangbord met wat ik te bieden heb, op Social Media, op internet, in bepaalde netwerken en in de lokale pers zodat mensen míj kunnen vinden. En twee is zelf actiever het pad te kiezen waar de verbouwers en inrichters ook komen. Dit betekent mijn netwerk gericht uitbreiden met mensen die ook iets doen met dezelfde doelgroep: aannemers, meubelmakers, geldverstrekkers, soms kunstenaars etc. Tips en ideeën zijn vanzelfsprekend welkom!

Dat laatste vult recent aardig mijn agenda maar levert gelukkig ook ontzettend leuke gesprekken op!

Gepubliceerd 20 januari 2023

Blij met je ontwerp?

Wanneer ben jij blij met je ontwerp, vroeg iemand mij. Mooi vraag! Nu zijn er honderd antwoorden op die vraag te formuleren, maar uiteindelijk komen ze eigenlijk allemaal op hetzelfde neer. Ik ben bij als ik voor mijn klant een ontwerp heb gemaakt dat “rust in de tent” brengt.

Wat versta ik daar onder?

De indeling van het huis en de meubels moeten het leven van de klant faciliteren. Kook je graag, ontvang je graag gasten? Daar hoort een ruime keuken en een fijne eettafel bij. Ook in een klein huis… Dan betekent het wellicht dat die eettafel flexibel moet zijn, met bijvoorbeeld een uitschuif mogelijkheid. Door de week klein, en in het weekend groot!

De bergruimte in huis moet voldoende zijn goed plek te bieden aan de spullen van de klant. Dingen moeten hun vaste plek kunnen hebben, en voor specifieke hobby’s moet er soms aangepaste bergruimte zijn. Denk maar aan een surfer die ruimte nodig heeft voor zijn planken en pakken.

Als laatste moet over duurzaamheid zijn nagedacht. Dat gaat over isolatie en energiegebruik. Maar het gaat ook over een inrichting die lang mee kan gaan en het gaat ook over materiaalgebruik. Natuurlijke materialen zorgen nu eenmaal voor een gezonder binnenmilieu.

Deze drie zaken zijn volgens mij, ongeacht stijl en kleurgebruik en details als verlichting en akoestiek, de basis dat iemand echt “thuis” komt. Dat het huis past als een warme jas. En dus ook dat je stopt met nadenken over het huis en niet meer bezig bent met aanpassingen. Rust in de tent dus!

Gepubliceerd 13 januari 2023

Basis In Orde?

Laat ik beginnen met iedereen die dit leest een mooi, gezond en vooral vredig 2023 toe te wensen! Zo… en nu weer rustig opstarten!

Ik heb genoten van een aantal gezellige dagen vrij, een versierd huis en de familie over de vloer. Maar, ik vind het ook altijd erg fijn als begin januari alle versiering weer de doos in gaat en alles terug gaat naar “normaal”.

Hoe is dat voor jou? Vind je het ook fijn om terug te gaan naar normaal, of mis je juist die extra aankleding die je jouw huis gaf met de feestdagen? Als het leeg voelt, is het goed om na te denken waarom dat zo is. Het kan zijn dat je een feestbeest bent dat ontzettend geniet met de feestdagen, waarna “gewoon” in eerste instantie een beetje leeg voelt en weer moet wennen. Maar waarschijnlijker is, dat de basis van jouw inrichting toch niet helemaal in orde is voor jou.

De hamvraag is natuurlijk waar dat aan ligt. Klopt je verlichting? Is de akoestiek goed, of klinkt het soms hol in huis? Staan er te veel spullen, of juist te weinig? Is wat er staat voldoende een eenheid? Denk er eens rustig over na of je een antwoord kunt vinden. Want dan weet je ook wat je in het nieuwe jaar kunt doen, om te zorgen dat de basis (weer) in orde komt.

En kom je er niet uit? Dan kom ik graag met je meedenken!

Gepubliceerd 6 januari 2022

Een jaar lang ondernemen…

In 2022 ben ik gestart met In Orde Ontwerp. En hoewel de formele oprichtingsdatum wat later in het jaar ligt, ben ik al wel het hele jaar bezig geweest met mijn onderneming.

Het was een jaar van heel veel onderzoeken, proberen en van allerlei “eerste keren”. Een spannend jaar, maar ook heel bevredigend. Zelf de touwtjes in handen, zelf aan het roer, zelf verantwoordelijk. De ruimte om het op mijn manier te doen! Maar ook met veel plezier inspiratie bij anderen te zoeken, contacten te leggen en nog veel meer leren.

Met die mindset ga ik genieten van de oliebollen zaterdagavond!

Ik wens jullie allemaal een mooi en inspirerend 2023 en wie weet mag ik jou wel helpen met je verbouwplannen!

Gepubliceerd 30 december 2022

Tja, die kerstboom….

Ik heb er een beetje haat-liefde verhouding mee. Enerzijds is die kerstboom een redelijk essentieel onderdeel van het creëren van mijn kerstgevoel in huis: de lichtjes, de versiering en zeker ook de geur…  Maar anderzijds staat die boom in mijn kleine huis altijd in de weg en gaat het idee van die consumptieve boom die na de Kerst dood gaat doordat te lang binnen heeft gestaan, me steeds meer tegen staan.

Maar ja, wat dan? De geur is nog wel te compenseren met een leuk kerststukje waarvoor geen hele boom hoeft te sneuvelen. Verder bleef het lang blanco in mijn hoofd. Totdat ik eerder dit jaar de oplossing van Suseela Gorter zag. Haar Tiny Trees hang je op aan de muur. Deze oplossing is zowel ok voor mijn ruimteprobleem als voor het milieu.

Geïnspireerd door haar gingen ineens de radertjes in mijn hoofd ook aan. Het resultaat is een boom gemaakt van snoeitakken uit onze eigen tuin, bij elkaar gebonden met dun sisaltouw. En nee, de lichtjes en versiering zijn niet volledig milieu-proof, maar de boom tenminste wel.

Met deze duurzame boom wens ik jullie met een gerust hart fijne feestdagen!

Gepubliceerd 23 december 2022

In de krant….

Afgelopen week kreeg ik ineens een appje. Van een oud collega die ik sinds zijn pensioen niet meer had gesproken. Ik stond in de krant…. Hij had me gezien! Ja, hij wist wel dat ik ook weg was bij onze vroegere werkgever. Maar wat ik was gaan doen, dat had hij nooit mee gekregen. Maar nu had hij het gezien! Interieurontwerper. Leuk hoor! Echt iets voor mij…

Na zijn appje volgden er meer. Van de kapster van mijn moeder, mijn schoonmoeder die ook van iemand iets over mij had gekregen. Bij mij heerste vrolijkheid en een voldaan gevoel. Want ja, ik stond in de “krant”…. Ook al had ik dat zelf gedaan. ;-))

In mijn zoektocht naar meer naamsbekendheid voor mijn bedrijf heb ik namelijk geadverteerd in één van de lokale bladen en daar hoort ook een redactioneel stukje bij. Met foto. Wat is het dan fijn om uit de omgeving om terug te krijgen dat mensen het inderdaad zien en lezen!

Het verhaaltje geeft inderdaad goed aan wat de kern van mijn werk is: Interieurontwerp, en dan ben ik het liefst wel vanaf het begin van een traject betrokken…. Zo kan ik het beste meedenken over een goede indeling enerzijds maar ook over details voor het einde van het traject anderzijds. Van die details die tijdens een verbouwing nog wel eens vergeten worden... Denk maar eens aan bijvoorbeeld stroompunten voor muurlampjes. Als je niet op tijd weet waar die komen moeten, kun je dat bijna niet meer herstellen….

Hopelijk gaat het verhaal ook klanten over de streep trekken!

Gepubliceerd op 16 december 2022

Kleuren kijken

Een paar weken geleden vertelde ik over de kleur opleiding die ik heb gevolgd. 

Wat ik toen al zei: na zo’n opleiding ga je anders om je heen kijken. Een van de dingen die nog nazingt in mijn hoofd is het verschil tussen de kleur zoals je die kunt meten met een apparaatje en de kleur zoals wij die zelf waarnemen. De waarde die je meet is tot op zekere hoogte absoluut en gebruik je als je verf gaat bestellen. De kleur zoals wij die waarnemen, wordt beïnvloed door zijn omgeving: door lichtinval, door andere kleuren, door het soort oppervlak waar de kleur op zit.

In eerste instantie dacht ik dat voor mij als interieurontwerper die absolute kleur heel belangrijk zou zijn. Als je verf moet bestellen, wil je precies de juiste kleur bestellen. Maar hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik me realiseer dat het veel belangrijker is hoe we kleur waarnemen. Want: wat is de juiste kleur? Juist daarmee kan ik sturen hoe een bepaalde ruimte beleefd wordt.

Maar dat maakt het ook lastiger. In mijn ontwerp moet ik namelijk van te voren gaan bedenken hoe de kleur die ik kies in de praktijk op een bepaalde plek waargenomen gaat worden. Welke sfeer die gaat oproepen…. Dat is kleurkennis!

Heb je die kennis niet, dan is testen, van te voren en op de plek zelf, zo ontzettend belangrijk! Daarbij geldt, hoe groter de staal, hoe beter je indruk is.

Foto: Deel van een werk van Anne van den Heuvel (https://www.annevandenheuvel.nl/)

Gepubliceerd op 9 december 2022

Sinterklaasletters…..

Vindt jij ze ook zo lekker… al die chocoladeletters? Gelukkig vieren we nog steeds Sinterklaas met onze steeds groter wordende neven, dus kunnen we daar nog steeds van genieten.

Maar dit jaar kwamen de Sinterklaasletters ook op een andere manier op mijn pad. Via de ondernemersvereniging werd ik geattendeerd op een sponsoractie bij ons in het dorp. De lokale lagere school wil graag een digibord. Maar een dergelijke grote uitgave kan niet zo maar gedaan worden. Dus verkopen ze banketletters en saucijzenletters.

Toen ik nog in loondienst werkte had ik een collega die voor zijn sportvereniging op dezelfde manier speculaaspoppen verkocht. Mijn echtgenoot en mijn moeder waren er altijd erg blij mee.

Eigenlijk wel mooi dat ik nu weer “deel” uitmaak van een gemeenschap waarin dit soort dingen gebeuren. Alleen nu gebruik ik het om die mensen die mij het afgelopen jaar het meest hebben gesteund bij mijn onderneming in het zonnetje te zetten. Natuurlijk zijn dat nog steeds mijn echtgenoot en mijn moeder. Maar ook mijn eerste echte klant.

Vanmorgen ben ik even koffie wezen drinken. En heb meteen even de verhalen gehoord hoe mijn ontwerp vorm aan het krijgen is in de praktijk. Wat een heerlijk vak!

Helaas kan ik niet iedereen van letters voorzien, maar bij deze wil ik ook jullie, al mijn oude en ook veel nieuwe contacten, bedanken voor al jullie support!

Op een fijne Sinterklaas!

Gepubliceerd 2 december 2022

Zichtbaarheid als ondernemer….

Ja, bij de stap om ondernemer te worden, hoort ook de stap om zichtbaar te worden. Als niemand weet wat je doet, dan komen er ook geen klanten. Dus dat vraagt om actie!

Maar zo gemakkelijk als sommige acties die bijdragen aan mijn onderneming me af gaan, zo lastig vind ik deze. Maar ook hier geldt… stap voor stap! 

Sinds september publiceer ik iedere week een zelf geschreven post op LinkedIn. Nu ik de knop heb omgezet, moet ik zeggen dat het vinden van onderwerpen en het schrijven op zich niet al te veel moeite kost. Zeker niet als het gaat over iets wat met mijn vak te maken heeft. Maar als het gaat over mezelf laten zien…. Ik moet zeggen, de eerste post met mijn eigen foto er onder, voelde toch behoorlijk raar…. 

De laatste tijd ben ik naast mijn online zichtbaarheid ook bezig met mijn zichtbaarheid in mijn eigen omgeving. Ik ben lid geworden van de ondernemersvereniging “Wij Ondernemen Deil-Enspijk”. Op de eerste bijeenkomst waar ik aanwezig was, werd gevraagd even mezelf te presenteren… In mijn vorige “leven” heb ik genoeg voor de groep gestaan, en ik ben ook best trots op mijn eigen bedrijf maar ook dit was wel even een drempeltje. Gelukkig kreeg ik leuke reacties.

Deze week heb ik een volgende stap gezet: adverteren in één van de lokale bladen: West Betuwe Totaal. Komend jaar komen er twee redactionele stukjes met mijn foto en vier advertenties met mijn logo. Spannend, straks kijk ik mezelf opeens aan terwijl ik zit te bladeren!

Gepubliceerd op 25 november 2022

Houdt je van Kleur?

Ik wel. Op intuïtie gaat dat prima. Maar als iemand vraagt: waarom doe je wat? Dat verhaal vertellen, dat vond ik soms knap lastig! Tijd voor bijscholing!

Deze week heb ik me dus twee dagen helemaal ondergedompeld in kleur. Kleuren waarnemen, er over communiceren, kleuren combineren…. Een opleiding van de Stichting Nederlands Kleurinstituut. Ik ben zelden zo intensief met kleur bezig geweest.

We hadden een groepje met mensen van heel verschillende achtergrond. Het leuke is dat je daardoor meer leert dan wanneer er bijvoorbeeld alleen maar interieurprofessionals hadden gezeten. Iedereen stelt vragen vanuit zijn eigen perspectief en past de theorie toe op zijn eigen praktijk. Daarmee leer je niet alleen van de docent, maar ook van elkaar. Erg inspirerend.

En uiteindelijk verandert je blik op kleur voor altijd…. Ik merk dat ik me nu bij elke opvallende kleur of combinatie meteen af loop te vragen: Wat heeft men hier willen bereiken? Wat voor kleur is het eigenlijk, waarom werkt het wel, waarom werkt het niet?

Een beetje beroepsdeformatie misschien, maar nu kan ik het jou ook vertellen!

Gepubliceerd op 18 november 2022

Met de herfst wordt het ook weer donker…

Afgelopen week gingen we eten bij een vriendin. Ze was recent verhuisd. Trots liet ze ons haar nieuwe appartement zien. Mooi afgewerkt, plezierig ingericht en een prachtige locatie. Ze loopt zo de gemeenschappelijke tuin in. En kan daar lekker in de zon zitten, want de tuin ligt op het zuiden.

Ze vertelde, dat er is nog maar één ding waar ze iets aan moet doen, en wel graag voor de winter: de verlichting! In de zomer is het lekker licht, maar de ramen zitten allemaal aan één kant van het appartement, en het is redelijk diep. Nu het herfst is, wordt het binnen ook donkerder.

Spontaan riep ik: maar daar kan ik je bij helpen!

Licht is een belangrijke component in een interieur. Soms is een huis mooi ingericht, maar voelt het toch niet gezellig. Dat ligt vaak aan de verlichting en/of de akoestiek. Is je huis donker nu het herfst is? Of is je thuiswerkplek waar je veel tijd doorbrengt slecht verlicht? Ben je aan het kijken hoe je je oude lampen kunt vervangen voor LED om energie te besparen? Ook jou help ik graag met dit soort vragen!

Gepubliceerd op 11 november 2022

Heb jij huis op orde… ook digitaal?

Deze week is het klimaatweek. Dat betekent dat er ook op de mainstream media veel aandacht is voor wat er allemaal met het klimaat gebeurt én voor wat we zelf kunnen doen om ons steentje bij te dragen aan verbetering van het klimaat.

Bij die tips was één advies dat zeker een eyeopener voor me was.

Ik hou graag mijn huis en interieur op orde. Inmiddels ben ik best goed in weinig spullen kopen en ook spullen die ik niet meer nodig heb weg te doen: Kringloop, kledingcontainer…. Ook kun je tegenwoordig veel spullen die vroeger ruimte innamen, digitaliseren: muziek, boeken, foto’s… . Ze zijn dan mooi weg uit beeld, het geeft “lucht” in je huis, terwijl je toch het gevoel hebt onbeperkte hoeveelheden er van te kunnen opslaan.

En precies met die laatste gedachte gaan we de mist in. Want hoe meer spullen en gegevens we digitaal opslaan in de Cloud, hoe meer servers er zomaar ergens energie staan te vreten om onze data op te slaan en vooral permanent beschikbaar te houden.

Dus ook hier geldt het credo: consuminderen! Maak je mailbox zo leeg mogelijk, sla niet onnodig digitaal spullen op. Beperk je tot het geheugen van je lokale computer en maak zo nu en dan een back-up op een losse harde schijf. Die apparaten vreten alleen stroom als ze aan staan. De Cloud vreet permanent stroom….

Gepubliceerd op 4 november 2022

Heb je wel eens nagedacht over de milieu impact van je interieur?

Dan heb je ook gemerkt dat het best zoeken is, als je een duurzaam alternatief zoekt…. Toch komt daar verandering in!

Afgelopen week was ik op de Dutch Design Week. Ik ging daar naar toe omdat ik de tentoonstelling Beyond Billy wilde zien. Op deze tentoonstelling kun je namelijk veel duurzame interieur producten bij elkaar zien en rustig bekijken. Zeer de moeite waard!
De tentoonstelling is ingericht door The Substitute. Dit is een groep van interieurprofessionals die duurzaam willen werken. Je vindt er enerzijds stylisten en ontwerpers en anderzijds “makers”: de mensen die producten maken die die ontwerpers in hun ontwerpen toepassen.

Ik vertelde vorige week dat ik tijdens mijn opleiding steeds meer geraakt werd door de milieuproblematiek en ontdekte dat duurzaam werken belangrijk voor mij is. Vandaar was het een logische stap om lid te worden van The Substitute. Sinds afgelopen week staat ook mijn aanbod op hun site! Daar ben ik trots op.

Maar met de keuze om duurzaam te willen werken kwam ook de zoektocht naar duurzame producten om aan mijn klanten te adviseren. Het mooie van The Substitute is, dat zij met het aanbod van de aangesloten makers, dit duurzame aanbod gemakkelijk vindbaar bij elkaar brengen. Niet alleen voor mij, maar ook voor jou!

Dank Marieke en Machteld voor de mooie presentatie!

Gepubliceerd op 28 oktober 2022

No Planet B…..

Afgelopen week zat ik te kijken naar #BiobasedBites van Jan Willem van de Groep en Atto Harsta. Een van de gasten droeg een shirt met de tekst “Because there is no Planet B”.

Het raakte me.

Van kinds af aan teken ik huizen. Tweemaal mocht ik dat in de praktijk brengen, met grote verbouwingen aan ons eigen huis. Dit werd ook de aanleiding om mijn baan op te zeggen en me te gaan omscholen naar interieur ontwerper.

Ik hoorde van sommige medestudenten hun dromen over het inrichten van luxe villa’s met veel nieuwe en liefst ook dure materialen. Ook op TV zag ik zulke programma’s. Opeens merkte ik dat het me niets deed. Dat vond ik best verontrustend. Waarom was ik dan aan deze opleiding begonnen?

Het antwoord kwam langzaam. Het begon o.a. met een fascinatie voor Tiny Houses. Niet dat ik daar zelf meteen in zou willen wonen, maar in een Tiny House komen twee dingen samen: je moet een hele goede #indeling maken wil het leefbaar worden en de meeste mensen die kiezen voor een Tiny House willen graag dicht bij de natuur leven en kiezen daarom voor een heel ander materiaalgebruik dan in traditionele huizen. Zo ging ik leren over #houtbouw, over #hergebruik, over natuurlijke materialen, over #biobased, over het sluiten van de materiaalkringloop etc.

Door op deze manier naar #interieurs te kijken wordt ik wel heel blij. Waarom? Eigenlijk vat dat ene zinnetje alles samen: 

Because there is no Planet B!

Gepubliceerd op 21 oktober 2022

Heb jij ook van die “markeer”momentjes?

Ik had er afgelopen week eentje… We brachten de caravan terug naar de stalling. Daarmee is het nu toch echt einde zomer!

Als ik na die klus weer binnen kom in ons eigen huis en om me heen kijk, bedenk ik me altijd: hier gaan we het deze winter dus mee doen. Gelukkig stemt me dat tevreden… Lekker cocoonen in een interieur dat precies bij ons past.

Misschien is niet bij iedereen het moment zo scherp gemarkeerd als bij mij, maar met het omslaan van het weer, het korter worden van de dagen, is het heel natuurlijk dat je je weer meer op “binnen” gaat richten. Niet voor niets is oktober “woonmaand”.

Maar ik ben ook nieuwsgierig. Hoe is dat bij jou? Kijk jij ook zo tevreden om je heen? Of is dit zo’n moment dat je bedenkt dat je iets mist? Dat je je eigenlijk realiseert dat je op ziet tegen de voorspelde koude winter?

Gelukkig kun je op een simpele manier verschillende dingen doen om het warmer te krijgen zonder de kachel op te stoken! Sommigen hebben direct effect op de temperatuur, anderen alleen op jouw gevoel. Maar beide zijn nuttig! Denk eens aan:

-     Goede dikke gordijnen
-     Een lekker dik vloerkleed
-     Gezellige verlichting
-     Een mooi plaid op de bank

Zo kun jij ook lekker cocoonen!!

Geplaatst op 14 oktober 2022

Een interieur ontwerper op LinkedIn?

Tja… de meeste van mijn concullega’s vind je inderdaad op andere media.
In eerste instantie was het van mij ook niet meer dan een praktische en intuïtieve keuze. Totdat ik een gesprek zat te bekijken tussen Anneke van der Voort en Tibor Olgers. Toen ineens viel mijn kwartje.

Ik zit op LinkedIn omdat de mensen die ik hier tegenkom, feilloos passen bij wat ik mijn klanten te bieden heb. Voor mij is een interieur namelijk niet alleen een mooi plaatje maar vooral een goed geordende basis van waaruit jij leeft en werkt.
Tibor gaf dat, vrij vertaald, als volgt aan. We lijken in een wereld van onbeperkte vrijheid te leven. Maar als je in alles vrijblijvend bent, beperk je jezelf juist enorm. Dan heb je totaal geen focus. Zorg dat je basis op orde is: je huis, je relatie, je voeding, je leef ritme. Committeer je daar aan! Dan kom je veel beter uit de verf. Dan ben je ook veel succesvoller in je werk.

Ik bied jou graag een deel van die basis: woon je in een ouder huis en zet je de stap naar een grotere verbouwing? Dan help ik je met een indeling die feilloos werkelijk werkt voor jou. Zodat jij met volledige focus de andere dingen kunt doen die er toe doen!

Geplaatst d.d. 7 oktober 2022

Hoe goed slaap jij?

Afgelopen week gebeurde er iets grappigs. Ik zat te scrollen en zag deze campagne van de Hersenstichting langs komen: over slaap van jongeren. https://lnkd.in/eK-UX6mu 

En wat zegt tip 5?

“Een rustige slaapkamer zorgt voor een goede nachtrust”. 😴😴

Overigens geldt dat niet alleen voor jongeren maar natuurlijk ook voor volwassenen…. .

En laat deze tip nou precies aansluiten bij mijn post van afgelopen week! De Hersenstichting bevestigt wat ik al vertelde: een opgeruimde kamer geeft rust… Ja inderdaad, je slaapt er lekkerder van!

Maar opruimen blijft een vervelende klus. Toch: Hoe beter je kamer is ingericht, hoe makkelijker dat is. Ditmaal een idee voor het inrichting van de slaapkamer dat kan zorgen voor gemakkelijk opruimen en voor rust.

Om goed te slapen, gebruik je je slaapkamer om in te slapen, niet om andere dingen in te doen. Zet er dus ook geen andere dingen in dan een goed bed, een nachtkasje met een fijn lampje dat je kunt dimmen, een kledingkast die niet uitpuilt en een mooie stoel voor je dagelijkse kleding. Dat nodigt uit die stoel geregeld weer leeg te ruimen en verder niets te laten hangen of neer te leggen. Zet je stoel liefst zo neer, dat je hem niet direct ziet vanuit je bed. En maak het geheel af met een mooi licht-dempend gordijn. Donker genoeg om lekker te slapen, licht genoeg om wel weer mee te krijgen dat er een nieuwe dag is begonnen!

Welterusten!!

Geplaatst d.d. 30 september 2022

Heb jij ook zo’n hekel aan je huis opruimen?

Je bent niet de enige! Veel mensen hebben een hekel aan opruimen…. Maar ook aan een niet opgeruimd huis…. En terecht! Want als je huis lekker is opgeruimd, geeft dat grip op je leven. En daarmee ook mentale rust!

Wist je dat de inrichting van je huis veel invloed heeft op het gemak waarmee jij je huis opgeruimd kunt houden? Een huis met een goed doordacht interieur heeft logische zichtlijnen, goede looplijnen en vooral voldoende bergruimte. En nee, dat zijn niet heel veel kasten waarin je van alles aan het zicht kunt onttrekken om vervolgens altijd alles kwijt te zijn…

Goede looplijnen en voldoende bergruimte betekenen dat er is nagedacht over hoe jij je huis gebruikt en dat er op de juiste plaatsen handige kasten staan voor de zaken die je precies daar nodig hebt. Dat er een kapstok is op de plaats waar jij meestal binnenkomt. En een vaste plek waar je dan ook meteen je sleutels neerlegt. Dan belandt je jas niet meer in de woonkamer en ben je ook nooit meer je sleutels kwijt!

Zo ben je veel minder kostbare tijd kwijt aan opruimen. Want uiteindelijk is opruimen niets anders dan dingen extra verplaatsen omdat ze niet meteen op de juiste plek terecht waren gekomen.

Ik help je graag met een ontwerp dat jouw opruimtijd beperkt!

Geplaatst d.d. 23 september 2022

Stap voor stap… bouw ik mijn onderneming op.

En daar hoort ook mijn website bij.

Nu weet iedereen die zelf een website heeft gebouwd: daar komt veel bij kijken. Boven al is het weer de check of jij je verhaal wel op orde hebt: op welke zoektermen wil je gevonden worden? Welke klant wil je aanspreken? Wat heb je precies te bieden? Dus ja…

Wie is mijn klant?

Iedereen die te maken heeft met verbouwingen van een ouder huis en die dat proces soepel wil laten verlopen. Omdat vooraf nagedacht is over werkelijk het hele proces: van duurzaamheid, indeling tot en met de uiteindelijke inrichting.

Wat heb ik daarin te bieden?

Ik ben heel goed in het ordenen. Of het nu gaat om het realiseren van een adequate indeling, mooie zichtlijnen of voldoende bergruimte, je bent bij mij aan het goede adres. En ik denk met je mee over duurzaamheid. Van bijvoorbeeld isolatie voor het huis zelf tot en met de duurzamer materialen om het huis mee af te werken en in te richten.

Inmiddels is mijn website al weer een tijdje live en heeft gelukkig al wat kritische blikken getrotseerd….  En nu nodig ik jou uit! Kom eens kijken of ik ook voor jou iets kan betekenen?

www.inordeontwerp.nl
Geplaatst d.d. 16 september 2022

 
 
 
 
Info
LinkedIn