Welkom bij 
In Orde Ontwerp

Met regelmaat plaats ik stukjes op LinkedIn en Instagram. Hier onder kun je ze nog eens rustig nalezen. Als je klikt op de datum die onder het bericht staat, kom je uit op de publicatie op LinkedIn. 

Ziek thuis…
Ken je dat? Echtgenoot op reis voor zijn werk en jij voorziet een lekker productieve week. En dan wordt je precies getackeld door een virus. Binnen een paar uur heeeel beroerd... gauw je bed in, agenda leeg vegen en er maar aan overgeven.... . Maar de stemming slaat natuurlijk wel om van “enthousiast" en "lekker alle ruimte” naar “zielig, eenzaam en alleen”! Dat was wat er afgelopen week bij mij gebeurde.

Maar terwijl ik zo ziek en alleen thuis was, realiseerde ik me wel weer hoe ongelofelijk belangrijk juist op zo'n moment een fijn huis is… Zo’n huis dat past als een coconnetje waarin je helemaal kan wegkruipen. Waarin je voldoende privacy hebt om ongegeneerd, er zwaar belabberd uitziend, in je pyama rond te kunnen blijven lopen. Waar je voldoende zachte plekjes hebt om je zere lijf in te nestelen en lekker in te hangen als je het even niet meer uithoudt in bed. Waarin je ook overdag rustig kunt slapen als je die behoefte hebt. Waar alle dingen die je even niet wilt zien (zoals werk bijvoorbeeld) lekker opgeborgen en uit beeld zijn. En waar je vanuit je knusse hoekje met één blik om je heen je meest dierbare dingen ziet.

Oftewel, zo’n huis waarin je volledig rust vind en helemaal jezelf kunt zijn!

Hoe is dat met jouw huis? Is dat ook helemaal jouw knusse cocon, voor zowel goede als slechte tijden, of lukt je dat toch niet helemaal? Als het nog niet ok is, ga er dan mee aan de slag! Juist op je slechtste momenten ben je jezelf er dankbaar voor. Ik kom je er, als ik weer helemaal fit ben 😉, graag bij helpen!

Gepubliceerd 24 maart 2023

Puzzelstukjes….

In 2020 startte ik met een opleiding tot interieur ontwerper. Ik hoorde van sommige medestudenten hun dromen over het inrichten van luxe villa’s voor een ruim budget, met luxe en dure materialen. Ook op TV zag ik wel zulke programma’s. Ik merkte dat het me niet zo veel deed. Maar waarom was ik dan aan deze opleiding begonnen?

Mijn puzzelstukjes vielen langzaam op hun plek. Onder andere door een verhaal over een huis op een steile helling met een prachtige tuin. Maar de mensen die dit huis kochten, konden de tuin alleen bereiken via hun slaapkamer in de kelder. Ook vanuit de woonkamer een etage hoger, was er nauwelijks zicht op de tuin. En de nog jonge kinderen van dit gezin konden niet op dezelfde etage slapen als de ouders.

Totdat een architect de indeling van dit huis compleet omgooide. Er ontstond een mooie connectie met de tuin via tuindeuren naar een terras op hoogte en een trap naar beneden, de ouders konden dicht bij de kleintjes slapen, er was bergruimte voor hun surfhobby. Ineens werkte het huis voor het gezin! Alle rommel goed opgeruimd, een gezellige BBQ met vrienden op het terras genietend van de tuin, samen zijn als gezin, rustige nachten….

Deze architect deed wat ik graag voor jou wil doen: je huis zo indelen dat het echt bij jou en jouw leven past! Als dat lukt, ga je namelijk rust ervaren. Dat is voor mij pas echte luxe, ongeacht het budget!

Gepubliceerd 17 maart 2023

Op zoek naar duurzame materialen…

Net als voor iedere andere professional is het voor een interieur ontwerper belangrijk om het vakgebied bij te houden. In mijn geval betekent dit onder andere tijd steken in mijn materiaalkennis. En daarvoor is er deze week een leuke beurs: Material District.
Ik vind het belangrijk om mijn klant duurzame alternatieven te kunnen aanbieden. Dat is niet altijd even gemakkelijk om te vinden. Maar hier is het echt een walhalla! Ik geeft je een paar voorbeelden.

Allereerst loop ik Liesbeth Bulk tegen het lijf. Ik ken haar al omdat ze, net als ik, ook lid is van The Substitute. Ze maakt prachtige glazen panelen gevuld met echte, gedroogde, veldbloemen. Voor scheidingswanden, kamerschermen of bijvoorbeeld douchewanden. Heerlijk om dat nu eens in het echt te kunnen bekijken. Zo mooi! En nu is ze begonnen om van diezelfde veldbloemen ook behang te laten printen. Kun je op een mooiere manier de natuur naar binnen halen?

Een paar stands verder kom ik terecht bij de frisse jonge ontwerpers. Eerst heb een gesprek met Oliwia Ledzinska. Als je zonder gewetensbezwaren geregeld je interieur wilt veranderen, heeft zij een leuk idee. Ze maakt lampen van textielafval. Door de gekleurde snippers met een lijmstof aan elkaar te kitten, kan ze lampevoeten maken in verschillende kleuren en patronen.

Aan de overkant ontmoet ik Roua Al Halabi. Zij is specialist in verven met natuurlijke kleurstoffen. Maar de leuke gedachtenkronkel is dat ze dat toepast op polyesterafval. Dit is een zeer lastig recyclebare afvalstroom doordat de verschillende kunststoffen vaak in een mix zijn toegepast. Maar zij maakt er prachtige fris geverfde stoffen van die geschikt zijn voor meubelbekleding, gordijnen en roomdividers.

Al met al had ik een vruchtbare en inspirerende dag!

Gepubliceerd 10 maart 2023

Netwerken

Vanmorgen werd ik aan het denken gezet door een post van Anneleen. Ik heb Anneleen Callewaert ontmoet op LinkedIn. Haar posts maken me bijna altijd aan het lachen. Dan ga je iemand volgen en stuur je eens een berichtje. Gaandeweg ontstond er een heel leuk en zinvol contact. Niet meteen om zaken met elkaar te doen, maar wel om elkaar te ondersteunen. En dat was precies waarom haar post me vanmorgen aan het denken zette.

Want wat zoek je en verwacht je van je netwerk? In eerste instantie zou ik ook gezegd hebben: mijn onderneming in beeld brengen. Maar zij geeft aan dat veel netwerkers er op één of andere manier niet in lijken te slagen om echt met elkaar in contact te komen. Juist doordat ze te graag hun onderneming in beeld willen brengen en elkaar als klant willen binnen halen.

In één van de reacties wordt het heel mooi samengevat. Deze persoon zegt: Netwerken gaat voor mij bovenal over wie ben jij en pas in tweede instantie over wat jij doet. Mensen doen zaken met mensen en dat vraagt vertrouwen.

Deze wijze les ga ik vanavond zeker meenemen. Vanavond ga ik me namelijk in een nieuw netwerk storten. Eén waarvan ik hoop dat je daar inderdaad écht met elkaar in contact kunt komen. De setting is net wat anders: niet borrelen met een grote groep waar je elkaar nauwelijks kunt verstaan, maar een diner van Bites & Business netwerk met een wat kleinere groep. Ik verheug me er op!

Gepubliceerd 3 maart 2023

Succesjes..

Wat zeggen ze ook al weer? Successen moet je vieren! Bij deze! Vieren jullie mee?

Ik vertelde al eerder over mijn stappen om zichtbaar te worden. Mijn website bouwen, Posts schrijven op LinkedIn, op Instagram, advertenties en stukjes in de lokale media, lezingen… . Maar om tegenwoordig werkelijk zichtbaar te zijn, kun je niet om Google heen.
Je kunt veel van Google vinden, maar natuurlijk is Google belangrijk als zoekmachine. Dat werkt prima als je landelijk zoekt. Maar veel mensen doen graag zaken met een ondernemer in de buurt. En ik doe graag zaken met klanten in mijn buurt. Dan komt Google Maps om de hoek kijken.

Gaandeweg ontdekte ik dat zichtbaarheid in Maps verschillende varianten kent. Je maakt je bedrijfspagina aan, en dan…. In eerste instantie kom je alleen in beeld als je op het betreffende adres klikt. Leuk, maar dan moet iemand eerst weten dat je daar zit. De tweede stap is als je in deze omgeving zoekt op “Interieur” of “Ontwerp”. Je krijgt dan een mooi oplichtende vermelding op de kaart. Maar nog steeds was In Orde Ontwerp niet zichtbaar als je zomaar wat zat te browsen op de kaart naar bedrijven in de buurt.

Dus toch eens contact opgenomen met Google hoe dat zit. Dat levert een wat moeizame communicatie op. Ik vermoed dat de medewerker in een willekeurig land zit en via een vertaalprogramma werkt. Kortom, het echte antwoord kwam niet. Totdat ik vanmorgen mijn pagina voor de zoveelste keer liet verifiëren. Wat er dan precies geverifieerd wordt, is ook volstrekt onduidelijk. Maar dit keer werkte de black box! Met als gevolg dat ik nu tussen de andere ondernemers in mijn omgeving ook in beeld ben! Joehoe!!!

Ik zou zeggen, kijk eens of het werkt! Zoek maar op “Deil” en “Interieur”! En als je me vindt, neem dan meteen een kijkje op de website. Wordt Google ook blij van 😉!

Gepubliceerd 24 februari 2023

Senioren!

Deze week kreeg ik een leuk verzoek. Of ik een lezing wil houden. Natuurlijk! En of ik het verhaal wil stemmen op de doelgroep. Maar waar raakt mijn werk de thema’s van deze doelgroep….. Het betreft hier de lokale 60-plus soos! Eerlijk gezegd verraste het me hoeveel raakvlakken er zijn!

Het begint er bij dat de meeste mensen graag zo lang mogelijk in hun eigen huis willen blijven wonen. Natuurlijk, als je eenmaal een fijn huis hebt en gesetteld bent in de omgeving, ga je niet zomaar weg. Maar niet elk huis is geschikt om er ouder c.q. echt oud in te worden. Dus wat kun je aan aanpassingen doen om het wonen plezierig en veilig te houden?

In de meest ideale situatie wordt een slaapkamer met badkamer op de begane grond gerealiseerd. Soms is verhuizen de beste optie. In een seniorenwoning heb je vaak al het voordeel van gelijkvloers wonen en minder of geen tuin.

Maar er is veel meer mogelijk. Als je minder ziet en hoort, zijn goede verlichting en een uitgebalanceerde akoestiek zeer helpend. Wat te denken van een vloerkleed zonder dikke randen zodat je er niet over valt? En voldoende ruimte tussen de meubels om ook met hulpmiddelen nog goed te kunnen bewegen? 

Of opruimen. Dat is niet makkelijk, maar minder spullen zorgen dat je beter het overzicht houdt. Bovendien, door zelf rustig aan op te ruimen, voorkom je dat het (te) snel moet gebeuren bij een nood gedwongen verhuizing en ook dat iemand anders het zou moeten doen. Al deze dingen dragen er aan bij dat iemand zo lang mogelijk zelf de regie kan houden.

Heb je nog meer suggesties, ik verwerk ze graag in mijn verhaal!

Gepubliceerd op 17 februari 2023
Circulair?

Binnen het streven naar duurzaamheid is “circulair” een veel genoemde term. Iets is circulair als de grondstoffen in een product, oneindig hergebruikt kunnen worden op een vergelijkbaar kwaliteitsniveau. Er hoeven dus geen nieuwe grondstoffen gewonnen te worden bij het maken van het product en er gaan geen grondstoffen verloren aan het einde van de levenscyclus van het product. Werkelijk circulair gebruik maken van (alle) grondstoffen is een mooi en belangrijk streven, maar is niet gemakkelijk en ook niet altijd zaligmakend.

Wat heeft circulair te maken met interieur? Steeds meer gelukkig! De zoektocht naar hoe we zo circulair mogelijk kunnen werken is in volle gang. Bij diverse van mijn collega’s binnen The Substitute kun je hier voorbeelden van vinden.

Circulariteit begint altijd bij het ontwerp van een product. Welke grondstoffen gebruik je? Zijn er nu al eerder gebruikte grondstoffen beschikbaar die je kunt gebruiken? Hoe stel je je product zo samen dat alle grondstoffen aan het einde van dit rit weer volledig te scheiden en herbruikbaar zijn?

Neem een bank. Je kunt staal gebruiken voor het frame. Staal kun je onbeperkt hergebruiken. Alleen, hergebruik betekent meestal ook opnieuw smelten. Dat kost veel energie. Voor de vulling van de kussens kun je oude spijkerbroeken gebruiken. De katoen wordt op deze manier veel langer gebruikt. Maar als vulling is wel een lager kwaliteitsniveau. En op de lange termijn, denk richting de 25 jaar, vergaan de spijkerbroeken tot katoenpulver. Hergebruik is dan niet meer mogelijk. Katoen kun je gelukkig opnieuw kweken. Maar ook daar zitten nadelen aan.

Gepubliceerd 10 februari 2023

Het klinkt een beetje hol….

Vorige week kwam ik bij een vriendin die een “hoor” probleem heeft. Met haar raakte ik aan de praat over hoe veel de akoestiek van een ruimte voor haar uit maakt. Het verschil tussen gezellig tafelen of niets verstaan van het gesprek…

Maar wat is akoestiek eigenlijk precies? Wikipedia omschrijft het als “de invloed die een ruimte heeft op de klank en nagalm van het geluid. Geluid is een trillingsgolf. Onze oren zijn gevoelig en pakken die trilling op. Zo horen we. Ook je lijf voelt die trilling trouwens. Als de geluidsgolven te lang blijven weerkaatsen voordat ze ergens opgenomen worden, dan gaan we een slechte akoestiek ervaren. Mensen gaan elkaar slecht verstaan, de ruimte klinkt hol, het “voelt” niet goed.

In veel moderne interieurs zie je een behoefte aan strakheid, aan een beetje minimalistische inrichting. Vaak mond dat uit in het gebruik van veel harde en gladde materialen. Met als gevolg dat geluidsgolven eindeloos rond gekaatst worden zonder ergens opgenomen te worden. En dat is nou precies wat je niet wilt.

De oplossing is dan ook simpel meestal. Zorg voor voldoende oppervlaktes die het geluid opnemen. Dit zijn vooral ruwe en poreuze materialen. In de zithoek lukt dat nog wel. Denk aan een zachte bank, een vloerkleed, liefst gordijnen, en kussens. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel creatieve oplossingen die rond een eettafel goed werken. Heb je wel eens gehoord van het afdrukken van een mooi foto op een geluidsabsorberende plaat als schilderij? Of een tafellamp met een kap van vilt? Denk ook eens aan een mooi structuurbehang of een paneel op de muur met dwars geplaatste latjes.

Gepubliceerd 3 februari 2023

Lekker ontspannen…

Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Deze week ben ik privé bezig met een tiendaagse yogacursus die daar mee te maken heeft. Dat betekent dagelijks een plekje zoeken in huis voor wat leeswerk en een ongestoorde sessie.

Het maakt me extra bewust van het feit hoe belangrijk je eigen huis is, als plek om rust te vinden. Het zijn van die kleine dingen die daar bepalend in zijn. Ik zal je meenemen in waar ik tegenaan loop.

Je zinnen verzetten en je ontspannen, doe je makkelijker als je niet van alles in beeld hebt waar je nog iets mee moet. Je huis opgeruimd kunnen houden is dus heel belangrijk. De ongewassen vaat in de vaatwasser en dus uit beeld, geeft meer rust dan wanneer er allerlei vaatwerk op het aanrecht staat. Zo is het ook met je andere spullen… lekker in de kast! Goede bergruimte is onbetaalbaar!

Zonder je huis meteen helemaal minimalistisch in te hoeven richten, is het voor de rust in je brein ook fijn als er niet te veel meubels en spullen in huis staan.  En dat wat er staat, ook een eenheid vormt. De inrichting ondersteunt dan het huis en jouw leven, zonder aandacht te trekken. Een soort natuurlijke support! Ook is er letterlijk de ruimte om bijvoorbeeld een yoga mat uit te rollen of kinderen op de grond te laten spelen.

En als laatste: werkelijk ontspannen doe je pas als je niet meer het gevoel hebt dat je bekeken wordt.  Het zorgen voor privacy is dus heel belangrijk. Alhoewel ik weet dat je overdag van buiten naar binnen weinig ziet door bijvoorbeeld “In Betweens”, ik hou toch snel het gevoel dat omdat ik naar buiten kan kijken, iemand anders ook naar binnen kan kijken. Misschien ouderwets, maar ik koester daarom mijn dikke gordijnen die ik ’s avonds lekker dicht kan doen om me helemaal terug te trekken.

Maar met al deze zaken goed geregeld, kan ik me lekker ontspannen. Lukt dat bij jou ook goed? Ik help je graag!

Gepubliceerd 27 januari 2023

Nieuwe mensen….

Hoeveel nieuwe mensen moet je leren kennen om klanten te vinden? Eerlijk gezegd? Ik weet het niet…. Maar dát je nieuwe mensen moet leren kennen om klanten te vinden, daar ben ik van overtuigd. Als mensen niet weten wat je doet, kunnen ze ook niet bij je aan kloppen voor je diensten.

In alle (online) marketing lessen die ik tot nu toe heb meegekregen wordt altijd gehamerd op het zo goed mogelijk definiëren van je doelgroep, en daar dan zo direct mogelijk contact mee leggen. Maar dat is met sommige diensten makkelijker dan met andere.
Want wat kenmerkt mensen die een bestaande woning willen gaan inrichten of verbouwen, én die een goede indeling en duurzaamheid belangrijk vinden? Waar tref ik die? In wezen kunnen alle lezers hier plannen hebben met hun huis….

Ik bewandel daarom nu twee paden. Eén is zorgen voor een mooi uithangbord met wat ik te bieden heb, op Social Media, op internet, in bepaalde netwerken en in de lokale pers zodat mensen míj kunnen vinden. En twee is zelf actiever het pad te kiezen waar de verbouwers en inrichters ook komen. Dit betekent mijn netwerk gericht uitbreiden met mensen die ook iets doen met dezelfde doelgroep: aannemers, meubelmakers, geldverstrekkers, soms kunstenaars etc. Tips en ideeën zijn vanzelfsprekend welkom!

Dat laatste vult recent aardig mijn agenda maar levert gelukkig ook ontzettend leuke gesprekken op!

Gepubliceerd 20 januari 2023

Blij met je ontwerp?

Wanneer ben jij blij met je ontwerp, vroeg iemand mij. Mooi vraag! Nu zijn er honderd antwoorden op die vraag te formuleren, maar uiteindelijk komen ze eigenlijk allemaal op hetzelfde neer. Ik ben bij als ik voor mijn klant een ontwerp heb gemaakt dat “rust in de tent” brengt.

Wat versta ik daar onder?

De indeling van het huis en de meubels moeten het leven van de klant faciliteren. Kook je graag, ontvang je graag gasten? Daar hoort een ruime keuken en een fijne eettafel bij. Ook in een klein huis… Dan betekent het wellicht dat die eettafel flexibel moet zijn, met bijvoorbeeld een uitschuif mogelijkheid. Door de week klein, en in het weekend groot!

De bergruimte in huis moet voldoende zijn goed plek te bieden aan de spullen van de klant. Dingen moeten hun vaste plek kunnen hebben, en voor specifieke hobby’s moet er soms aangepaste bergruimte zijn. Denk maar aan een surfer die ruimte nodig heeft voor zijn planken en pakken.

Als laatste moet over duurzaamheid zijn nagedacht. Dat gaat over isolatie en energiegebruik. Maar het gaat ook over een inrichting die lang mee kan gaan en het gaat ook over materiaalgebruik. Natuurlijke materialen zorgen nu eenmaal voor een gezonder binnenmilieu.

Deze drie zaken zijn volgens mij, ongeacht stijl en kleurgebruik en details als verlichting en akoestiek, de basis dat iemand echt “thuis” komt. Dat het huis past als een warme jas. En dus ook dat je stopt met nadenken over het huis en niet meer bezig bent met aanpassingen. Rust in de tent dus!

Gepubliceerd 13 januari 2023

Basis In Orde?

Laat ik beginnen met iedereen die dit leest een mooi, gezond en vooral vredig 2023 toe te wensen! Zo… en nu weer rustig opstarten!

Ik heb genoten van een aantal gezellige dagen vrij, een versierd huis en de familie over de vloer. Maar, ik vind het ook altijd erg fijn als begin januari alle versiering weer de doos in gaat en alles terug gaat naar “normaal”.

Hoe is dat voor jou? Vind je het ook fijn om terug te gaan naar normaal, of mis je juist die extra aankleding die je jouw huis gaf met de feestdagen? Als het leeg voelt, is het goed om na te denken waarom dat zo is. Het kan zijn dat je een feestbeest bent dat ontzettend geniet met de feestdagen, waarna “gewoon” in eerste instantie een beetje leeg voelt en weer moet wennen. Maar waarschijnlijker is, dat de basis van jouw inrichting toch niet helemaal in orde is voor jou.

De hamvraag is natuurlijk waar dat aan ligt. Klopt je verlichting? Is de akoestiek goed, of klinkt het soms hol in huis? Staan er te veel spullen, of juist te weinig? Is wat er staat voldoende een eenheid? Denk er eens rustig over na of je een antwoord kunt vinden. Want dan weet je ook wat je in het nieuwe jaar kunt doen, om te zorgen dat de basis (weer) in orde komt.

En kom je er niet uit? Dan kom ik graag met je meedenken!

Gepubliceerd 6 januari 2022

Een jaar lang ondernemen…

In 2022 ben ik gestart met In Orde Ontwerp. En hoewel de formele oprichtingsdatum wat later in het jaar ligt, ben ik al wel het hele jaar bezig geweest met mijn onderneming.

Het was een jaar van heel veel onderzoeken, proberen en van allerlei “eerste keren”. Een spannend jaar, maar ook heel bevredigend. Zelf de touwtjes in handen, zelf aan het roer, zelf verantwoordelijk. De ruimte om het op mijn manier te doen! Maar ook met veel plezier inspiratie bij anderen te zoeken, contacten te leggen en nog veel meer leren.

Met die mindset ga ik genieten van de oliebollen zaterdagavond!

Ik wens jullie allemaal een mooi en inspirerend 2023 en wie weet mag ik jou wel helpen met je verbouwplannen!

Gepubliceerd 30 december 2022

Tja, die kerstboom….

Ik heb er een beetje haat-liefde verhouding mee. Enerzijds is die kerstboom een redelijk essentieel onderdeel van het creëren van mijn kerstgevoel in huis: de lichtjes, de versiering en zeker ook de geur…  Maar anderzijds staat die boom in mijn kleine huis altijd in de weg en gaat het idee van die consumptieve boom die na de Kerst dood gaat doordat te lang binnen heeft gestaan, me steeds meer tegen staan.

Maar ja, wat dan? De geur is nog wel te compenseren met een leuk kerststukje waarvoor geen hele boom hoeft te sneuvelen. Verder bleef het lang blanco in mijn hoofd. Totdat ik eerder dit jaar de oplossing van Suseela Gorter zag. Haar Tiny Trees hang je op aan de muur. Deze oplossing is zowel ok voor mijn ruimteprobleem als voor het milieu.

Geïnspireerd door haar gingen ineens de radertjes in mijn hoofd ook aan. Het resultaat is een boom gemaakt van snoeitakken uit onze eigen tuin, bij elkaar gebonden met dun sisaltouw. En nee, de lichtjes en versiering zijn niet volledig milieu-proof, maar de boom tenminste wel.

Met deze duurzame boom wens ik jullie met een gerust hart fijne feestdagen!

Gepubliceerd 23 december 2022

In de krant….

Afgelopen week kreeg ik ineens een appje. Van een oud collega die ik sinds zijn pensioen niet meer had gesproken. Ik stond in de krant…. Hij had me gezien! Ja, hij wist wel dat ik ook weg was bij onze vroegere werkgever. Maar wat ik was gaan doen, dat had hij nooit mee gekregen. Maar nu had hij het gezien! Interieurontwerper. Leuk hoor! Echt iets voor mij…

Na zijn appje volgden er meer. Van de kapster van mijn moeder, mijn schoonmoeder die ook van iemand iets over mij had gekregen. Bij mij heerste vrolijkheid en een voldaan gevoel. Want ja, ik stond in de “krant”…. Ook al had ik dat zelf gedaan. ;-))

In mijn zoektocht naar meer naamsbekendheid voor mijn bedrijf heb ik namelijk geadverteerd in één van de lokale bladen en daar hoort ook een redactioneel stukje bij. Met foto. Wat is het dan fijn om uit de omgeving om terug te krijgen dat mensen het inderdaad zien en lezen!

Het verhaaltje geeft inderdaad goed aan wat de kern van mijn werk is: Interieurontwerp, en dan ben ik het liefst wel vanaf het begin van een traject betrokken…. Zo kan ik het beste meedenken over een goede indeling enerzijds maar ook over details voor het einde van het traject anderzijds. Van die details die tijdens een verbouwing nog wel eens vergeten worden... Denk maar eens aan bijvoorbeeld stroompunten voor muurlampjes. Als je niet op tijd weet waar die komen moeten, kun je dat bijna niet meer herstellen….

Hopelijk gaat het verhaal ook klanten over de streep trekken!

Gepubliceerd op 16 december 2022

Kleuren kijken

Een paar weken geleden vertelde ik over de kleur opleiding die ik heb gevolgd. 

Wat ik toen al zei: na zo’n opleiding ga je anders om je heen kijken. Een van de dingen die nog nazingt in mijn hoofd is het verschil tussen de kleur zoals je die kunt meten met een apparaatje en de kleur zoals wij die zelf waarnemen. De waarde die je meet is tot op zekere hoogte absoluut en gebruik je als je verf gaat bestellen. De kleur zoals wij die waarnemen, wordt beïnvloed door zijn omgeving: door lichtinval, door andere kleuren, door het soort oppervlak waar de kleur op zit.

In eerste instantie dacht ik dat voor mij als interieurontwerper die absolute kleur heel belangrijk zou zijn. Als je verf moet bestellen, wil je precies de juiste kleur bestellen. Maar hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik me realiseer dat het veel belangrijker is hoe we kleur waarnemen. Want: wat is de juiste kleur? Juist daarmee kan ik sturen hoe een bepaalde ruimte beleefd wordt.

Maar dat maakt het ook lastiger. In mijn ontwerp moet ik namelijk van te voren gaan bedenken hoe de kleur die ik kies in de praktijk op een bepaalde plek waargenomen gaat worden. Welke sfeer die gaat oproepen…. Dat is kleurkennis!

Heb je die kennis niet, dan is testen, van te voren en op de plek zelf, zo ontzettend belangrijk! Daarbij geldt, hoe groter de staal, hoe beter je indruk is.

Foto: Deel van een werk van Anne van den Heuvel (https://www.annevandenheuvel.nl/)

Gepubliceerd op 9 december 2022

Sinterklaasletters…..

Vindt jij ze ook zo lekker… al die chocoladeletters? Gelukkig vieren we nog steeds Sinterklaas met onze steeds groter wordende neven, dus kunnen we daar nog steeds van genieten.

Maar dit jaar kwamen de Sinterklaasletters ook op een andere manier op mijn pad. Via de ondernemersvereniging werd ik geattendeerd op een sponsoractie bij ons in het dorp. De lokale lagere school wil graag een digibord. Maar een dergelijke grote uitgave kan niet zo maar gedaan worden. Dus verkopen ze banketletters en saucijzenletters.

Toen ik nog in loondienst werkte had ik een collega die voor zijn sportvereniging op dezelfde manier speculaaspoppen verkocht. Mijn echtgenoot en mijn moeder waren er altijd erg blij mee.

Eigenlijk wel mooi dat ik nu weer “deel” uitmaak van een gemeenschap waarin dit soort dingen gebeuren. Alleen nu gebruik ik het om die mensen die mij het afgelopen jaar het meest hebben gesteund bij mijn onderneming in het zonnetje te zetten. Natuurlijk zijn dat nog steeds mijn echtgenoot en mijn moeder. Maar ook mijn eerste echte klant.

Vanmorgen ben ik even koffie wezen drinken. En heb meteen even de verhalen gehoord hoe mijn ontwerp vorm aan het krijgen is in de praktijk. Wat een heerlijk vak!

Helaas kan ik niet iedereen van letters voorzien, maar bij deze wil ik ook jullie, al mijn oude en ook veel nieuwe contacten, bedanken voor al jullie support!

Op een fijne Sinterklaas!

Gepubliceerd 2 december 2022

Zichtbaarheid als ondernemer….

Ja, bij de stap om ondernemer te worden, hoort ook de stap om zichtbaar te worden. Als niemand weet wat je doet, dan komen er ook geen klanten. Dus dat vraagt om actie!

Maar zo gemakkelijk als sommige acties die bijdragen aan mijn onderneming me af gaan, zo lastig vind ik deze. Maar ook hier geldt… stap voor stap! 

Sinds september publiceer ik iedere week een zelf geschreven post op LinkedIn. Nu ik de knop heb omgezet, moet ik zeggen dat het vinden van onderwerpen en het schrijven op zich niet al te veel moeite kost. Zeker niet als het gaat over iets wat met mijn vak te maken heeft. Maar als het gaat over mezelf laten zien…. Ik moet zeggen, de eerste post met mijn eigen foto er onder, voelde toch behoorlijk raar…. 

De laatste tijd ben ik naast mijn online zichtbaarheid ook bezig met mijn zichtbaarheid in mijn eigen omgeving. Ik ben lid geworden van de ondernemersvereniging “Wij Ondernemen Deil-Enspijk”. Op de eerste bijeenkomst waar ik aanwezig was, werd gevraagd even mezelf te presenteren… In mijn vorige “leven” heb ik genoeg voor de groep gestaan, en ik ben ook best trots op mijn eigen bedrijf maar ook dit was wel even een drempeltje. Gelukkig kreeg ik leuke reacties.

Deze week heb ik een volgende stap gezet: adverteren in één van de lokale bladen: West Betuwe Totaal. Komend jaar komen er twee redactionele stukjes met mijn foto en vier advertenties met mijn logo. Spannend, straks kijk ik mezelf opeens aan terwijl ik zit te bladeren!

Gepubliceerd op 25 november 2022

Houdt je van Kleur?

Ik wel. Op intuïtie gaat dat prima. Maar als iemand vraagt: waarom doe je wat? Dat verhaal vertellen, dat vond ik soms knap lastig! Tijd voor bijscholing!

Deze week heb ik me dus twee dagen helemaal ondergedompeld in kleur. Kleuren waarnemen, er over communiceren, kleuren combineren…. Een opleiding van de Stichting Nederlands Kleurinstituut. Ik ben zelden zo intensief met kleur bezig geweest.

We hadden een groepje met mensen van heel verschillende achtergrond. Het leuke is dat je daardoor meer leert dan wanneer er bijvoorbeeld alleen maar interieurprofessionals hadden gezeten. Iedereen stelt vragen vanuit zijn eigen perspectief en past de theorie toe op zijn eigen praktijk. Daarmee leer je niet alleen van de docent, maar ook van elkaar. Erg inspirerend.

En uiteindelijk verandert je blik op kleur voor altijd…. Ik merk dat ik me nu bij elke opvallende kleur of combinatie meteen af loop te vragen: Wat heeft men hier willen bereiken? Wat voor kleur is het eigenlijk, waarom werkt het wel, waarom werkt het niet?

Een beetje beroepsdeformatie misschien, maar nu kan ik het jou ook vertellen!

Gepubliceerd op 18 november 2022

Met de herfst wordt het ook weer donker…

Afgelopen week gingen we eten bij een vriendin. Ze was recent verhuisd. Trots liet ze ons haar nieuwe appartement zien. Mooi afgewerkt, plezierig ingericht en een prachtige locatie. Ze loopt zo de gemeenschappelijke tuin in. En kan daar lekker in de zon zitten, want de tuin ligt op het zuiden.

Ze vertelde, dat er is nog maar één ding waar ze iets aan moet doen, en wel graag voor de winter: de verlichting! In de zomer is het lekker licht, maar de ramen zitten allemaal aan één kant van het appartement, en het is redelijk diep. Nu het herfst is, wordt het binnen ook donkerder.

Spontaan riep ik: maar daar kan ik je bij helpen!

Licht is een belangrijke component in een interieur. Soms is een huis mooi ingericht, maar voelt het toch niet gezellig. Dat ligt vaak aan de verlichting en/of de akoestiek. Is je huis donker nu het herfst is? Of is je thuiswerkplek waar je veel tijd doorbrengt slecht verlicht? Ben je aan het kijken hoe je je oude lampen kunt vervangen voor LED om energie te besparen? Ook jou help ik graag met dit soort vragen!

Gepubliceerd op 11 november 2022

Heb jij huis op orde… ook digitaal?

Deze week is het klimaatweek. Dat betekent dat er ook op de mainstream media veel aandacht is voor wat er allemaal met het klimaat gebeurt én voor wat we zelf kunnen doen om ons steentje bij te dragen aan verbetering van het klimaat.

Bij die tips was één advies dat zeker een eyeopener voor me was.

Ik hou graag mijn huis en interieur op orde. Inmiddels ben ik best goed in weinig spullen kopen en ook spullen die ik niet meer nodig heb weg te doen: Kringloop, kledingcontainer…. Ook kun je tegenwoordig veel spullen die vroeger ruimte innamen, digitaliseren: muziek, boeken, foto’s… . Ze zijn dan mooi weg uit beeld, het geeft “lucht” in je huis, terwijl je toch het gevoel hebt onbeperkte hoeveelheden er van te kunnen opslaan.

En precies met die laatste gedachte gaan we de mist in. Want hoe meer spullen en gegevens we digitaal opslaan in de Cloud, hoe meer servers er zomaar ergens energie staan te vreten om onze data op te slaan en vooral permanent beschikbaar te houden.

Dus ook hier geldt het credo: consuminderen! Maak je mailbox zo leeg mogelijk, sla niet onnodig digitaal spullen op. Beperk je tot het geheugen van je lokale computer en maak zo nu en dan een back-up op een losse harde schijf. Die apparaten vreten alleen stroom als ze aan staan. De Cloud vreet permanent stroom….

Gepubliceerd op 4 november 2022

Heb je wel eens nagedacht over de milieu impact van je interieur?

Dan heb je ook gemerkt dat het best zoeken is, als je een duurzaam alternatief zoekt…. Toch komt daar verandering in!

Afgelopen week was ik op de Dutch Design Week. Ik ging daar naar toe omdat ik de tentoonstelling Beyond Billy wilde zien. Op deze tentoonstelling kun je namelijk veel duurzame interieur producten bij elkaar zien en rustig bekijken. Zeer de moeite waard!
De tentoonstelling is ingericht door The Substitute. Dit is een groep van interieurprofessionals die duurzaam willen werken. Je vindt er enerzijds stylisten en ontwerpers en anderzijds “makers”: de mensen die producten maken die die ontwerpers in hun ontwerpen toepassen.

Ik vertelde vorige week dat ik tijdens mijn opleiding steeds meer geraakt werd door de milieuproblematiek en ontdekte dat duurzaam werken belangrijk voor mij is. Vandaar was het een logische stap om lid te worden van The Substitute. Sinds afgelopen week staat ook mijn aanbod op hun site! Daar ben ik trots op.

Maar met de keuze om duurzaam te willen werken kwam ook de zoektocht naar duurzame producten om aan mijn klanten te adviseren. Het mooie van The Substitute is, dat zij met het aanbod van de aangesloten makers, dit duurzame aanbod gemakkelijk vindbaar bij elkaar brengen. Niet alleen voor mij, maar ook voor jou!

Dank Marieke en Machteld voor de mooie presentatie!

Gepubliceerd op 28 oktober 2022

No Planet B…..

Afgelopen week zat ik te kijken naar #BiobasedBites van Jan Willem van de Groep en Atto Harsta. Een van de gasten droeg een shirt met de tekst “Because there is no Planet B”.

Het raakte me.

Van kinds af aan teken ik huizen. Tweemaal mocht ik dat in de praktijk brengen, met grote verbouwingen aan ons eigen huis. Dit werd ook de aanleiding om mijn baan op te zeggen en me te gaan omscholen naar interieur ontwerper.

Ik hoorde van sommige medestudenten hun dromen over het inrichten van luxe villa’s met veel nieuwe en liefst ook dure materialen. Ook op TV zag ik zulke programma’s. Opeens merkte ik dat het me niets deed. Dat vond ik best verontrustend. Waarom was ik dan aan deze opleiding begonnen?

Het antwoord kwam langzaam. Het begon o.a. met een fascinatie voor Tiny Houses. Niet dat ik daar zelf meteen in zou willen wonen, maar in een Tiny House komen twee dingen samen: je moet een hele goede #indeling maken wil het leefbaar worden en de meeste mensen die kiezen voor een Tiny House willen graag dicht bij de natuur leven en kiezen daarom voor een heel ander materiaalgebruik dan in traditionele huizen. Zo ging ik leren over #houtbouw, over #hergebruik, over natuurlijke materialen, over #biobased, over het sluiten van de materiaalkringloop etc.

Door op deze manier naar #interieurs te kijken wordt ik wel heel blij. Waarom? Eigenlijk vat dat ene zinnetje alles samen: 

Because there is no Planet B!

Gepubliceerd op 21 oktober 2022

Heb jij ook van die “markeer”momentjes?

Ik had er afgelopen week eentje… We brachten de caravan terug naar de stalling. Daarmee is het nu toch echt einde zomer!

Als ik na die klus weer binnen kom in ons eigen huis en om me heen kijk, bedenk ik me altijd: hier gaan we het deze winter dus mee doen. Gelukkig stemt me dat tevreden… Lekker cocoonen in een interieur dat precies bij ons past.

Misschien is niet bij iedereen het moment zo scherp gemarkeerd als bij mij, maar met het omslaan van het weer, het korter worden van de dagen, is het heel natuurlijk dat je je weer meer op “binnen” gaat richten. Niet voor niets is oktober “woonmaand”.

Maar ik ben ook nieuwsgierig. Hoe is dat bij jou? Kijk jij ook zo tevreden om je heen? Of is dit zo’n moment dat je bedenkt dat je iets mist? Dat je je eigenlijk realiseert dat je op ziet tegen de voorspelde koude winter?

Gelukkig kun je op een simpele manier verschillende dingen doen om het warmer te krijgen zonder de kachel op te stoken! Sommigen hebben direct effect op de temperatuur, anderen alleen op jouw gevoel. Maar beide zijn nuttig! Denk eens aan:

-     Goede dikke gordijnen
-     Een lekker dik vloerkleed
-     Gezellige verlichting
-     Een mooi plaid op de bank

Zo kun jij ook lekker cocoonen!!

Geplaatst op 14 oktober 2022

Een interieur ontwerper op LinkedIn?

Tja… de meeste van mijn concullega’s vind je inderdaad op andere media.
In eerste instantie was het van mij ook niet meer dan een praktische en intuïtieve keuze. Totdat ik een gesprek zat te bekijken tussen Anneke van der Voort en Tibor Olgers. Toen ineens viel mijn kwartje.

Ik zit op LinkedIn omdat de mensen die ik hier tegenkom, feilloos passen bij wat ik mijn klanten te bieden heb. Voor mij is een interieur namelijk niet alleen een mooi plaatje maar vooral een goed geordende basis van waaruit jij leeft en werkt.
Tibor gaf dat, vrij vertaald, als volgt aan. We lijken in een wereld van onbeperkte vrijheid te leven. Maar als je in alles vrijblijvend bent, beperk je jezelf juist enorm. Dan heb je totaal geen focus. Zorg dat je basis op orde is: je huis, je relatie, je voeding, je leef ritme. Committeer je daar aan! Dan kom je veel beter uit de verf. Dan ben je ook veel succesvoller in je werk.

Ik bied jou graag een deel van die basis: woon je in een ouder huis en zet je de stap naar een grotere verbouwing? Dan help ik je met een indeling die feilloos werkelijk werkt voor jou. Zodat jij met volledige focus de andere dingen kunt doen die er toe doen!

Geplaatst d.d. 7 oktober 2022

Hoe goed slaap jij?

Afgelopen week gebeurde er iets grappigs. Ik zat te scrollen en zag deze campagne van de Hersenstichting langs komen: over slaap van jongeren. https://lnkd.in/eK-UX6mu 

En wat zegt tip 5?

“Een rustige slaapkamer zorgt voor een goede nachtrust”. 😴😴

Overigens geldt dat niet alleen voor jongeren maar natuurlijk ook voor volwassenen…. .

En laat deze tip nou precies aansluiten bij mijn post van afgelopen week! De Hersenstichting bevestigt wat ik al vertelde: een opgeruimde kamer geeft rust… Ja inderdaad, je slaapt er lekkerder van!

Maar opruimen blijft een vervelende klus. Toch: Hoe beter je kamer is ingericht, hoe makkelijker dat is. Ditmaal een idee voor het inrichting van de slaapkamer dat kan zorgen voor gemakkelijk opruimen en voor rust.

Om goed te slapen, gebruik je je slaapkamer om in te slapen, niet om andere dingen in te doen. Zet er dus ook geen andere dingen in dan een goed bed, een nachtkasje met een fijn lampje dat je kunt dimmen, een kledingkast die niet uitpuilt en een mooie stoel voor je dagelijkse kleding. Dat nodigt uit die stoel geregeld weer leeg te ruimen en verder niets te laten hangen of neer te leggen. Zet je stoel liefst zo neer, dat je hem niet direct ziet vanuit je bed. En maak het geheel af met een mooi licht-dempend gordijn. Donker genoeg om lekker te slapen, licht genoeg om wel weer mee te krijgen dat er een nieuwe dag is begonnen!

Welterusten!!

Geplaatst d.d. 30 september 2022

Heb jij ook zo’n hekel aan je huis opruimen?

Je bent niet de enige! Veel mensen hebben een hekel aan opruimen…. Maar ook aan een niet opgeruimd huis…. En terecht! Want als je huis lekker is opgeruimd, geeft dat grip op je leven. En daarmee ook mentale rust!

Wist je dat de inrichting van je huis veel invloed heeft op het gemak waarmee jij je huis opgeruimd kunt houden? Een huis met een goed doordacht interieur heeft logische zichtlijnen, goede looplijnen en vooral voldoende bergruimte. En nee, dat zijn niet heel veel kasten waarin je van alles aan het zicht kunt onttrekken om vervolgens altijd alles kwijt te zijn…

Goede looplijnen en voldoende bergruimte betekenen dat er is nagedacht over hoe jij je huis gebruikt en dat er op de juiste plaatsen handige kasten staan voor de zaken die je precies daar nodig hebt. Dat er een kapstok is op de plaats waar jij meestal binnenkomt. En een vaste plek waar je dan ook meteen je sleutels neerlegt. Dan belandt je jas niet meer in de woonkamer en ben je ook nooit meer je sleutels kwijt!

Zo ben je veel minder kostbare tijd kwijt aan opruimen. Want uiteindelijk is opruimen niets anders dan dingen extra verplaatsen omdat ze niet meteen op de juiste plek terecht waren gekomen.

Ik help je graag met een ontwerp dat jouw opruimtijd beperkt!

Geplaatst d.d. 23 september 2022

Stap voor stap… bouw ik mijn onderneming op.

En daar hoort ook mijn website bij.

Nu weet iedereen die zelf een website heeft gebouwd: daar komt veel bij kijken. Boven al is het weer de check of jij je verhaal wel op orde hebt: op welke zoektermen wil je gevonden worden? Welke klant wil je aanspreken? Wat heb je precies te bieden? Dus ja…

Wie is mijn klant?

Iedereen die te maken heeft met verbouwingen van een ouder huis en die dat proces soepel wil laten verlopen. Omdat vooraf nagedacht is over werkelijk het hele proces: van duurzaamheid, indeling tot en met de uiteindelijke inrichting.

Wat heb ik daarin te bieden?

Ik ben heel goed in het ordenen. Of het nu gaat om het realiseren van een adequate indeling, mooie zichtlijnen of voldoende bergruimte, je bent bij mij aan het goede adres. En ik denk met je mee over duurzaamheid. Van bijvoorbeeld isolatie voor het huis zelf tot en met de duurzamer materialen om het huis mee af te werken en in te richten.

Inmiddels is mijn website al weer een tijdje live en heeft gelukkig al wat kritische blikken getrotseerd….  En nu nodig ik jou uit! Kom eens kijken of ik ook voor jou iets kan betekenen?

www.inordeontwerp.nl
Geplaatst d.d. 16 september 2022

 
 
 
 
Info
LinkedIn